Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Turcja produkuje dużo owoców pestkowych

29 września 2012
Zdaniem FAMMU/FAPA, Turcja to jeden z ważniejszych, światowych producentów owoców brzoskwiń a produkcja wszystkich owoców pestkowych stanowi w tym kraju około 14 proc. corocznego wolumenu zbiorów. Tym samym brzoskwinie i nektaryny oraz pozostałe owoce pestkowe jak wiśnie czy czereśnie oraz morele zajmują trzecie miejsce pod względem ilości zbiorów tuż po jabłkach i gruszkach oraz owocach cytrusowych.
Produkcja brzoskwiń i nektarynek w Turcji w tym sezonie oszacowana została na około 550 tys. ton i tym samym jest ona o 6 proc. większa wobec ubiegłorocznych zbiorów, które wyniosły 520 tys. ton. Zdecydowana większość tych owoców konsumowana jest na lokalnym rynku - w sezonie 2012/2013 skierowane zostanie około 385 tys. ton. Tym samym corocznie około 80 proc. zbiorów brzoskwiń i nektarynek konsumowana jest na tureckim rynku, a około 120 tys. ton tych owoców trafia do przetworzenia - głównie w postaci soku, dżemu czy do suszenia.

W porównaniu do wielkości zbiorów, do eksportu corocznie przeznaczana jest niewielka ilość owoców - w bieżącym sezonie będzie to około 45 tys. ton, najchętniej tureckie brzoskwinie i nektarynki importowane są przez Rosję, Arabię Saudyjską czy Irak.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę