Zdaniem FAMMU/FAPA, Turcja to jeden z ważniejszych, światowych producentów owoców brzoskwiń a produkcja wszystkich owoców pestkowych stanowi w tym kraju około 14 proc. corocznego wolumenu zbiorów. Tym samym brzoskwinie i nektaryny oraz pozostałe owoce pestkowe jak wiśnie czy czereśnie oraz morele zajmują trzecie miejsce pod względem ilości zbiorów tuż po jabłkach i gruszkach oraz owocach cytrusowych.
Produkcja brzoskwiń i nektarynek w Turcji w tym sezonie oszacowana została na około 550 tys. ton i tym samym jest ona o 6 proc. większa wobec ubiegłorocznych zbiorów, które wyniosły 520 tys. ton. Zdecydowana większość tych owoców konsumowana jest na lokalnym rynku - w sezonie 2012/2013 skierowane zostanie około 385 tys. ton. Tym samym corocznie około 80 proc. zbiorów brzoskwiń i nektarynek konsumowana jest na tureckim rynku, a około 120 tys. ton tych owoców trafia do przetworzenia - głównie w postaci soku, dżemu czy do suszenia.
W porównaniu do wielkości zbiorów, do eksportu corocznie przeznaczana jest niewielka ilość owoców - w bieżącym sezonie będzie to około 45 tys. ton, najchętniej tureckie brzoskwinie i nektarynki importowane są przez Rosję, Arabię Saudyjską czy Irak.