Jak informuje FAMMU/FAPA, ostatnie lata przyniosły spory wzrost eksportu tureckich owoców i warzyw. W roku 2010 kraj ten wyeksportował w sumie 958,0 tys. ton warzyw wobec 628,0 tys. ton jeszcze w roku 2006. Do najważniejszych eksportowanych świeżych warzyw należą przede wszystkim pomidory, zaraz po nich ogórki oraz cebula.
Największy wzrost produkcji w omawianym okresie lat 2004-2009 dotyczył przede wszystkim pomidorów. Jeszcze w roku 2004 ich produkcja szacowana był na około 9,44 mln to podczas gdy w roku 2009 już na 10,8 mln ton. Tym samym pomidory stanowią ponad 40 proc. łącznej tureckiej produkcji warzyw.
Poza pomidorami do najważniejszych tureckich produktów należą między innymi arbuzy, melony, cebula oraz ogórki. Ostatnie lata to nie
tylko znaczny wzrost eksportu warzyw, dotyczy on bowiem również eksportowanych owoców, ale również okres ich znacznego wzrostu produkcji w Turcji.
W sumie ostatnie pięć lat to czas wzrostu zbiorów owoców aż o 25 proc. Jeszcze w roku 2004 zebrano ich 10,4 mln ton, podczas gdy w roku
2009 już 13,04 mln ton. Największą ilość zbieranych w Turcji owoców stanowią jabłka z dominującą odmianą Golden Delicious. Na drugim i trzecim miejscu po jabłkach znajdują się winogrona oraz pomarańcze, których produkcja łącznie w roku 2010 przekroczyła 50 proc. całkowitej podaży owoców.