Zdrowa żywność w zielonych, a niezdrowa w czerwonych opakowaniach - tak planują oznaczać dostępne na rynku produkty Brytyjczycy.
Schemat oznaczeń oparty na światłach drogowych ma ułatwić wybór zdrowej
żywności podczas zakupów. Zwykły klient nie ma czasu ani możliwości, by wśród
tysięcy produktów wybrać te o najwyższej wartości odżywczej. Ankietowanym przez
Food Standards Agency konsumentom najbardziej spodobał się podział na trzy
(czerwona, żółta, zielona) lub pięć (czerwona, żółtoczerwona, żółta,
żółtozielona, zielona) grup.
Władze chcą wprowadzić system oznaczeń do
roku 2006. Oprócz kolorów rozważane jest oznaczanie wyłącznie zdrowej żywności
lub podawanie danych o całkowitej zawartości tłuszczu, cukru i
soli.
Producentom jednoznaczne znakowanie kolorami się nie podoba.
Woleliby raczej podane na opakowaniu informacje o wartości odżywczej. Poza tym
wiele marek produktów o światowej renomie kojarzy się z czerwonym
kolorem.