Należy czerpać z doświadczenia krótkich łańcuchów dostaw żywności, aby rolnicy przestrzegający wysokich norm produkcji mogli uzyskać lepsze wyniki gospodarcze – powiedział Pekka Pesonen podczas konferencj KE nt. lokalnego rolnictwa i krótkich łańcuchów dostaw żywności.
Komitety Copa-Cogeca popierają debatę, która odbyła się podczas konferencji Komisji Europejskiej nt. lokalnego rolnictwa, krótkich łańcuchów dostaw żywności i sieci sprzedaży bezpośredniej. Mają one pomóc rolnikom w uzyskaniu większych przychodów z rynku oraz w utrzymaniu miejsc pracy na obszarach wiejskich UE, równocześnie spełniając
coraz wyższe oczekiwania społeczeństwa i unijnych konsumentów.
Aktualnie rolnicy otrzymują jedynie ułamek ceny sprzedanych towarów, ponieważ zmagają się z garstką silnych supermarketów. Rolnicy mogą jednak na różne sposoby uzyskać wyższą wartość w ramach sieci krótkich łańcuchów dostaw żywności. Może to być sprzedaż bezpośrednia, gdzie rolnicy albo bezpośrednio wprowadzają własne produkty do obrotu albo korzystają z pośrednictwa innych sieci. W takim przydatku, organizacje producentów, jak np. spółdzielnie rolne, odgrywają ważną rolę, pomagając rolnikom w uzyskaniu wyższych przychodów z rynku. Należy jednak wprowadzić jasne rozróżnienie między krótkimi łańcuchami dostaw żywności, sprzedażą lokalną oraz sprzedażą bezpośrednią, ponieważ mogą one odzwierciedlać zróżnicowaną rzeczywistość.
- Naszym zdaniem, aby grupy producentów i rolnicy zainteresowani tego typu inicjatywami mogli poradzić sobie z nawarstwiającymi się trudnościami, potrzeba konkretnych przepisów na szczeblu wspólnotowym, a zwłaszcza przepisów dotyczących promocji i polityki rozwoju obszarów wiejskich. Należy wziąć to pod uwagę w czasie dyskusji na temat przyszłości WPR po 2013 roku - powiedział Peter Vrisk, wiceprzewodniczący Cogeca. Komisja Europejska zaproponowała kilka instrumentów polityki rozwoju obszarów wiejskich, których celem jest pomoc rolnikom i spółdzielniom w radzeniu sobie z problemami.
Sekretarz Generalny Copa-Cogeca Pekka Pesonen dodał, że „należy czerpać z doświadczenia krótkich łańcuchów dostaw żywności, aby rolnicy przestrzegający wysokich norm produkcji mogli uzyskać lepsze wyniki gospodarcze w konwencjonalnych łańcuchach dostaw żywności, bez względu na to czy dostarczają oni surowce lokalnym, regionalnym, krajowym czy międzynarodowym łańcuchom dostaw”.
8952980
1