Trwają prace nad niechemicznym odkażaniem owoców i warzyw
15 grudnia 2014
W ramach projektu SAFEBAG opracowywany jest system niechemicznego odkażania świeżych owoców i warzyw, który odpowie na zapotrzebowanie klientów na bezpieczne i odżywcze produkty o minimalnym oddziaływaniu na środowisko.
W skali całego świata obserwujemy wzrost liczby wybuchów epidemii przenoszonych przez żywność, sprzedawaną w postaci gotowych do spożycia owoców i warzyw. W następstwie stosowanego obecnie przetwarzania, między innymi płukania w roztworze chloru, często utrzymują się pozostałości chemiczne i woda ściekowa. Rośnie presja na ograniczanie stosowania chemikaliów w toku przetwarzania, a można to osiągnąć za pomocą skutecznego i jednocześnie przyjaznego środowisku systemu odkażania, opracowywanego w ramach projektu SAFEBAG.
Dzięki dofinansowaniu z budżetu 7PR, zespół SAFEBAG pracuje nad nowym systemem odkażania w opakowaniach, który umożliwi zredukowanie ilości chemikaliów stosowanych do płukania. System oparty na zimnej plazmie atmosferycznej, wytwarzanej wewnątrz zamkniętego opakowania z żywnością, generuje wysoko naładowane cząstki (wolne rodniki) w celu uszkodzenia lub zniszczenia bakterii. Wyniki wstępnych badań wskazują, że nietermiczna plazma w opakowaniach (wysokoenergetyczny zjonizowany gaz) może znacząco obniżyć obciążenie mikrobiologiczne świeżych owoców i warzyw.
Nadrzędnym celem projektu jest opracowanie przedkonkurencyjnego prototypu nowatorskiego procesu przetwarzania na bazie technologii plazmy atmosferycznej w celu zmniejszenia obciążenia mikrobiologicznego produktów minimalnie przetworzonych, tzw. świeżych krojonych, w opakowaniach. Takie przetwarzanie zapewni bezpieczeństwo żywności i wydłuży okres przydatności do spożycia bez uszczerbku dla jakości czy wartości odżywczych.