Za Naszym Dziennikiem proponujemy Czytelnikom przepisy na smakołyki z truskawkami. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców. Póki trwa truskawkowy sezon, jedzmy do woli same owoce oraz niemające sobie równych truskawkowe desery i ciasta.
Babeczki z truskawkami
Składniki:
4 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, pół szklanki kwaśnej śmietany, 5 jajek, 1 kostka masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, truskawki
Wykonanie:
Masło roztopić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i zmiksować. Połączyć z ciepłym tłuszczem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze zmiksować. Ciastem wypełnić foremki do połowy wysokości. Na środek położyć po truskawce, nie dociskając do dna. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i piec ok. pół godziny - do czasu uzyskania złotego koloru.
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Składniki:
0,5 kg mąki, 25 dag cukru, 1 szklanka mleka, ok. 10 dag margaryny, 4 żółtka, 5 dag drożdży, wanilia lub cukier wanilinowy, rodzynki, skórka pomarańczowa, tłuszcz do wysmarowania formy, truskawki
Wykonanie:
Sporządzić rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki, rozmieszać i postawić w ciepłym miejscu na mniej więcej kwadrans. Mleko zagotować, dodać pół laski wanilii lub cukier wanilinowy, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do przesianej mąki dodać rozczyn, utarte żółtka, mleko i wyrobić. Następnie dodać roztopiony, ciepły tłuszcz, dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wrzucić przygotowane truskawki, poczekać, aż wyrośnie i piec ok. 40 min w średnio gorącym piekarniku.
Lody truskawkowe
Składniki:
1 szklanka cukru, 1 szklanka wody, 1,5 szklanki musu z truskawek, bita śmietana i całe truskawki do przybrania
Wykonanie:
Do rondla wlać wodę, dodać cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, od czasu do czasu mieszając. Przygotowany syrop wystudzić. Następnie wymieszać z musem truskawkowym, przelać do naczynia i wstawić do zamrażalnika. Po ok. 2-3 godzinach wyjąć i dokładnie zmiksować. Przygotowany mus nalewać do odpowiednich salaterek i ponownie wstawić do zamrażalnika. Gotowe lody ozdobić bitą śmietaną i truskawkami.
Sernik z truskawkami
Składniki:
1 kg białego sera trzykrotnie zmielonego, 1/4 kostki masła, 1,5 szklanki cukru pudru, 6 jajek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 5 dag rodzynek, 35 dag truskawek, 2 tabliczki białej czekolady, sól, 5 łyżek śmietany kremówki, 5 dag płatków migdałowych, 3 łyżki galaretki z porzeczek
Wykonanie:
Rodzynki namoczyć. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z połową cukru, ucierając, dodawać żółtka. Dodać ser i mąkę, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodać do masy razem z rodzynkami, wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem, włożyć masę serową, piec ok. 1 godziny w temp. 170 st. C. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić. Kremówkę ubić. Czekoladę stopić w rondelku, wymieszać z kremówką. Sernik ozdobić polewą, obłożyć truskawkami, boki posypać płatkami migdałowymi. Galaretkę podgrzać, posmarować nią truskawki.
6753309
1