Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Truskawkowe rozmaitości

11 czerwca 2011
Za Naszym Dziennikiem proponujemy Czytelnikom przepisy na smakołyki z truskawkami. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców. Póki trwa truskawkowy sezon, jedzmy do woli same owoce oraz niemające sobie równych truskawkowe desery i ciasta.

Babeczki z truskawkami

Składniki:
4 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, pół szklanki kwaśnej śmietany, 5 jajek, 1 kostka masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, truskawki

Wykonanie:
Masło roztopić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i zmiksować. Połączyć z ciepłym tłuszczem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze zmiksować. Ciastem wypełnić foremki do połowy wysokości. Na środek położyć po truskawce, nie dociskając do dna. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i piec ok. pół godziny - do czasu uzyskania złotego koloru.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:
0,5 kg mąki, 25 dag cukru, 1 szklanka mleka, ok. 10 dag margaryny, 4 żółtka, 5 dag drożdży, wanilia lub cukier wanilinowy, rodzynki, skórka pomarańczowa, tłuszcz do wysmarowania formy, truskawki

Wykonanie:
Sporządzić rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki, rozmieszać i postawić w ciepłym miejscu na mniej więcej kwadrans. Mleko zagotować, dodać pół laski wanilii lub cukier wanilinowy, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do przesianej mąki dodać rozczyn, utarte żółtka, mleko i wyrobić. Następnie dodać roztopiony, ciepły tłuszcz, dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, wrzucić przygotowane truskawki, poczekać, aż wyrośnie i piec ok. 40 min w średnio gorącym piekarniku.

Lody truskawkowe

Składniki:
1 szklanka cukru, 1 szklanka wody, 1,5 szklanki musu z truskawek, bita śmietana i całe truskawki do przybrania

Wykonanie:
Do rondla wlać wodę, dodać cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, od czasu do czasu mieszając. Przygotowany syrop wystudzić. Następnie wymieszać z musem truskawkowym, przelać do naczynia i wstawić do zamrażalnika. Po ok. 2-3 godzinach wyjąć i dokładnie zmiksować. Przygotowany mus nalewać do odpowiednich salaterek i ponownie wstawić do zamrażalnika. Gotowe lody ozdobić bitą śmietaną i truskawkami.

Sernik z truskawkami

Składniki:
1 kg białego sera trzykrotnie zmielonego, 1/4 kostki masła, 1,5 szklanki cukru pudru, 6 jajek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 5 dag rodzynek, 35 dag truskawek, 2 tabliczki białej czekolady, sól, 5 łyżek śmietany kremówki, 5 dag płatków migdałowych, 3 łyżki galaretki z porzeczek

Wykonanie:
Rodzynki namoczyć. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z połową cukru, ucierając, dodawać żółtka. Dodać ser i mąkę, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodać do masy razem z rodzynkami, wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem, włożyć masę serową, piec ok. 1 godziny w temp. 170 st. C. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić. Kremówkę ubić. Czekoladę stopić w rondelku, wymieszać z kremówką. Sernik ozdobić polewą, obłożyć truskawkami, boki posypać płatkami migdałowymi. Galaretkę podgrzać, posmarować nią truskawki.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę