A_BIO_AGRO_950

Trująca kiełbaska z grilla

1 września 2003

"Dziennik Łódzki": Łódzki Instytut Medycyny Pracy będzie koordynatorem międzynarodowych badań na temat wpływu jedzenia potraw z grilla na ryzyko zachorowania na nowotwory.

Półtora miliona euro na opracowanie takiego raportu przekazała UE. Łódź dostanie na te prace 300 tys. euro. W badaniach, które rozpoczną się w przyszłym roku i potrwają trzy lata, weźmie udział kilkuset ochotników z Niemiec, Szwecji, Serbii, Włoch, Czech i Polski - informuje gazeta.

Naukowcy uważają, że podczas grillowania mięsa i ryb uwalniają się szkodliwe substancje, tzw. policykliczne węglowodory aromatyczne, które mogą być bezpośrednią przyczyną zachorowań na nowotwory - powiedział dziennikowi prof. Konrad Rydzyński, dyrektor Instytutu Medycyny Pracy.

Zbadano, że po zjedzeniu 200 gramów kiełbasy z grilla organizm pochłania 42 mikrogramy rakotwórczej substancji - benzoapirenu. Dla porównania: po wypaleniu 20 papierosów do organizmu dostaje się ich zaledwie 0,4 mikrograma - twierdzi dr Maciej Stępnik z Łódzkiego Instytutu. - Wyliczenie jest proste: jedna mała kiełbaska z grilla dostarcza 100 razy więcej substancji rakotwórczej niż paczka papierosów - pisze "DŁ"


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę