OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Trudna sytuacja młynarzy

17 lutego 2006

Tniemy koszty gdzie się da, ale już nie mamy z czego – tłumaczą młynarze. Zakłady wykorzystują już nawet nie połowę swoich mocy produkcyjnych, a zaledwie 1/3.

Ziarno powoli ale systematycznie drożeje, rosną koszty produkcji, głównie paliw, tymczasem ceny mąki stoją w miejscu. A wszystko za sprawą ogromnej konkurencji, młynarze boją się podnosić ceny, bo o klienta coraz trudniej.

Powstające u nas kolejne duże młyny, za wszelką cenę chcą zdobyć rynek, kusząc piekarzy niskimi cenami. W niektórych młynach zdrożała, ale tylko mąka żytnia.

Powód to kłopoty ze zdobyciem surowca. Odkąd żyto zniknęło z listy unijnej interwencji, wielu rolników zarówno polskich jak i niemieckich odeszło od produkcji tego ziarna.

Dlatego po raz pierwszy od wielu lata dobrej jakości żyto kosztuje niewiele mniej niż pszenica.


POWIĄZANE

W związku w rozpoczynającym się wiosennym redykiem owiec na terenach Polski połu...

Ukraińska kukurydza traci konkurencyjność cenową na rynku światowym – informuję ...

8 maja Parlament Europejski w pierwszym czytaniu przyjął przedłużenie zawieszeni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę