biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Tradycyjne produkty w nowoczesnej kuchni polskiej

29 lutego 2012
W restauracji ,,Forteca’’  w Warszawie 10 marca zaplanowano finał konkursu kulinarnego będącego podsumowaniem projektu ,,Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia  Polska’’ realizowanego przez Europejski Fundusz Rzowoju Polskiej wsi i Slow Food Polska.
Ideą projektu realizowanego w ramach promocji Wspólnej Polityki rolnej jest pokazanie uczniom szkół gastronomicznym – przyszłym kreatorom polskiej sztuki kulinarnej jak można i jak należy wykorzystywać w restauracjach, regionalne, lokalne i sezonowe produkty, tak by na ich bazie oraz w nawiązaniu do polskiej kuchni tradycyjnej  tworzyć dania nowoczesnej kuchni polskiej. Celem projektu jest także podkreślenie roli lokalnych producentów nie tylko w wytwarzaniu znakomitych, często niedocenionych produktów, ale także w zachowaniu coraz bardziej unikalnego charakteru polskiej wsi.
Jak udało się nam dowiedzieć podczas finału konkursu kulinarnego 10 wybranych 2 – osobowych zespołów , spośród uczestników projektu  przygotuje dania na bazie  tradycyjnych, dla danego regionu produktów.
Zmaganiom kucharzy towarzyszyć będzie miedzy innymi współorganizowany przez Polska izbę Produkty Regionalnego i Lokalnego kiermasz produktów regionalnych , warsztaty kulinarne dla dzieci oraz występy zespołów muzycznych.


POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę