Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tradycyjne produkty w nowoczesnej kuchni polskiej

29 lutego 2012
W restauracji ,,Forteca’’  w Warszawie 10 marca zaplanowano finał konkursu kulinarnego będącego podsumowaniem projektu ,,Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia  Polska’’ realizowanego przez Europejski Fundusz Rzowoju Polskiej wsi i Slow Food Polska.
Ideą projektu realizowanego w ramach promocji Wspólnej Polityki rolnej jest pokazanie uczniom szkół gastronomicznym – przyszłym kreatorom polskiej sztuki kulinarnej jak można i jak należy wykorzystywać w restauracjach, regionalne, lokalne i sezonowe produkty, tak by na ich bazie oraz w nawiązaniu do polskiej kuchni tradycyjnej  tworzyć dania nowoczesnej kuchni polskiej. Celem projektu jest także podkreślenie roli lokalnych producentów nie tylko w wytwarzaniu znakomitych, często niedocenionych produktów, ale także w zachowaniu coraz bardziej unikalnego charakteru polskiej wsi.
Jak udało się nam dowiedzieć podczas finału konkursu kulinarnego 10 wybranych 2 – osobowych zespołów , spośród uczestników projektu  przygotuje dania na bazie  tradycyjnych, dla danego regionu produktów.
Zmaganiom kucharzy towarzyszyć będzie miedzy innymi współorganizowany przez Polska izbę Produkty Regionalnego i Lokalnego kiermasz produktów regionalnych , warsztaty kulinarne dla dzieci oraz występy zespołów muzycznych.


POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę