W restauracji ,,Forteca’’ w Warszawie 10 marca zaplanowano finał konkursu kulinarnego będącego podsumowaniem projektu ,,Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska’’ realizowanego przez Europejski Fundusz Rzowoju Polskiej wsi i Slow Food Polska.
Ideą projektu realizowanego w ramach promocji Wspólnej Polityki rolnej jest pokazanie uczniom szkół gastronomicznym – przyszłym kreatorom polskiej sztuki kulinarnej jak można i jak należy wykorzystywać w restauracjach, regionalne, lokalne i sezonowe produkty, tak by na ich bazie oraz w nawiązaniu do polskiej kuchni tradycyjnej tworzyć dania nowoczesnej kuchni polskiej. Celem projektu jest także podkreślenie roli lokalnych producentów nie tylko w wytwarzaniu znakomitych, często niedocenionych produktów, ale także w zachowaniu coraz bardziej unikalnego charakteru polskiej wsi.
Jak udało się nam dowiedzieć podczas finału konkursu kulinarnego 10 wybranych 2 – osobowych zespołów , spośród uczestników projektu przygotuje dania na bazie tradycyjnych, dla danego regionu produktów.
Zmaganiom kucharzy towarzyszyć będzie miedzy innymi współorganizowany przez Polska izbę Produkty Regionalnego i Lokalnego kiermasz produktów regionalnych , warsztaty kulinarne dla dzieci oraz występy zespołów muzycznych.