Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

To mają być domowe pierogi?

20 października 2012
Chociaż na etykietach czytamy: Domowe, tradycyjne, tylko z wysoko wyselekcjonowanych składników! Tak o pierogach ruskich piszą na opakowaniu producenci. Jednak gdy spojrzymy na skład produktu, okazuje się, że z tymi prawdziwymi, domowymi pierogami robionymi przez nasze babcie, niewiele ma wspólnego! - pisze FAKT.pl

Pierogi ruskie uwielbiają niemal wszyscy. Duzi mali, starsi i dzieci. Są jedną z najstarszych tradycyjnych polskich potraw. Tymczasem producenci zamiast z tradycyjnych składników przygotowują je ze sztucznych półproduktów! A przecież prawdziwa gospodyni robi klasyczne pierogi z mąki, jajek, wody i odrobiny oleju. Do tego dodaje farsz z gotowanych ziemniaków, sera, podsmażanej cebulki z odrobiną pieprzu i soli.

Wiadomo jednak, że nie każdy ma czas na robienie pierogów. Dlatego często sięgamy po tzw. gotowce, czyli łatwo dostępne w sklepie mrożonki, które z tradycją nie mają wiele wspólnego.

W takich pierogach zamiast prawdziwych jajek znajdziemy jajka...w proszku, a ugotowane ziemniaki zastępują płatki ziemniaczane. Niewiele w nich też białego sera, a kolor uzyskuje się dokładając do ciasta kurkumy! Dlaczego tak się dzieje ? Dietetycy twierdzą, że producenci dodają do pierogów płatków ziemniaczanych, bo to dobry wypełniacz, a płatki lepiej transportować niż ziemniaki. Jajka w proszku też są zdecydowanie tańsze niż te prawdziwe! Tak się oszczędza na klientach! A gdzie tradycja, którą mami nas opakowanie mrożonki?

– Prawdziwe pierogi ruskie powinny być przyrządzane tylko z naturalnych, świeżych produktów! Tylko takich używam – mówi Małgorzata Rzepecka, właścicielka pierogarni przy ul. Bonerowskiej w Krakowie.

Anna Marciniec dietetyk z Naturhouse:
Jaja w proszku czy płatki ziemniaczane są to składniki już przetworzone, mają mało wspólnego z naturalnymi produktami. Pierogi z domowego wyrobu z pewnością będą zawierały dużo więcej sera i naturalne ziemniaki. Pozbawione będą sztucznych dodatków, a zamiast nich tylko naturalne składniki.

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
3/5 szklanki ciepłej wody
sól

Składniki na farsz:
500 g twarogu
2 cebule
6 - 8 ugotowanych ziemniaków
olej
sól i pieprz

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę