Chociaż na etykietach czytamy: Domowe, tradycyjne, tylko z wysoko wyselekcjonowanych składników! Tak o pierogach ruskich piszą na opakowaniu producenci. Jednak gdy spojrzymy na skład produktu, okazuje się, że z tymi prawdziwymi, domowymi pierogami robionymi przez nasze babcie, niewiele ma wspólnego! - pisze FAKT.pl
Pierogi ruskie uwielbiają niemal wszyscy. Duzi mali, starsi i dzieci. Są jedną z najstarszych tradycyjnych polskich potraw. Tymczasem producenci zamiast z tradycyjnych składników przygotowują je ze sztucznych półproduktów! A przecież prawdziwa gospodyni robi klasyczne pierogi z mąki, jajek, wody i odrobiny oleju. Do tego dodaje farsz z gotowanych ziemniaków, sera, podsmażanej cebulki z odrobiną pieprzu i soli.
Wiadomo jednak, że nie każdy ma czas na robienie pierogów. Dlatego często sięgamy po tzw. gotowce, czyli łatwo dostępne w sklepie mrożonki, które z tradycją nie mają wiele wspólnego.
W takich pierogach zamiast prawdziwych jajek znajdziemy jajka...w proszku, a ugotowane ziemniaki zastępują płatki ziemniaczane. Niewiele w nich też białego sera, a kolor uzyskuje się dokładając do ciasta kurkumy! Dlaczego tak się dzieje ? Dietetycy twierdzą, że producenci dodają do pierogów płatków ziemniaczanych, bo to dobry wypełniacz, a płatki lepiej transportować niż ziemniaki. Jajka w proszku też są zdecydowanie tańsze niż te prawdziwe! Tak się oszczędza na klientach! A gdzie tradycja, którą mami nas opakowanie mrożonki?
– Prawdziwe pierogi ruskie powinny być przyrządzane tylko z naturalnych, świeżych produktów! Tylko takich używam – mówi Małgorzata Rzepecka, właścicielka pierogarni przy ul. Bonerowskiej w Krakowie.
Anna Marciniec dietetyk z Naturhouse:
Jaja w proszku czy płatki ziemniaczane są to składniki już przetworzone, mają mało wspólnego z naturalnymi produktami. Pierogi z domowego wyrobu z pewnością będą zawierały dużo więcej sera i naturalne ziemniaki. Pozbawione będą sztucznych dodatków, a zamiast nich tylko naturalne składniki.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
3/5 szklanki ciepłej wody
sól
Składniki na farsz:
500 g twarogu
2 cebule
6 - 8 ugotowanych ziemniaków
olej
sól i pieprz
5617585
1