aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Termometr zamiast kucharki

22 grudnia 2004

Stołówki muszą się zaopatrzyć w specjalne termometry, którymi będą badać ciepłotę podawanego na stół mięsa, kotletów czy pierogów. Taki jest wymóg Unii Europejskiej, zgodnie z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej (po angielsku GMP) - donosi "Dziennik Łódzki".

Dotąd kucharki sprawdzały potrawy podawane na stół w sposób organoleptyczny i jakoś nikt się nie skarżył - mówi Teresa Majcher, dyrektor Przedszkola nr 1 w Rawie Mazowieckiej. Termometr kosztuje około 200 złotych, dla niektórych placówek to spory wydatek - mówi gazecie Teresa Majcher.

Sanepidy zaczynają egzekwować ten wymóg. Przygotowane do spożycia mięso powinno mieć 73 stopnie Celsjusza. To jest temperatura, w której nie rozwijają się bakterie chorobotwórcze - mówi Zofia Biedrzycka, kierownik sanepidu w Skierniewicach - informuje "Dziennik Łódzki".


POWIĄZANE

Pelican Casino - Twoja przystań pełna emocji i korzyści Szukasz miejsca, gdzie m...

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę