Produkcja mięsa w 2012 r. spadnie wobec 2011 r. o o 2 proc. - ocenia w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Produkcja wieprzowiny spadnie o ok. 10 proc., wołowiny o ok. 5 proc., zaś produkcja drobiu wzrośnie o ok. 10 proc.
"W II półroczu produkcja drobiu prawdopodobnie będzie również większa o około 10 proc. niż w analogicznym okresie 2011 roku. Wzrost taki byłby pożądany, wobec znacznie głębszego spadku produkcji wieprzowiny w tym okresie i stagnacji produkcji wołowiny. Ocenia się, że w II półroczu produkcja wieprzowiny może być mniejsza niż przed rokiem o około 14 proc." - napisano w raporcie Instytutu.
"W rezultacie można przewidywać, że w całym 2012 roku produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca w wadze bitej ciepłej ukształtuje się przypuszczalnie na poziomie około 3 620 tys. ton i będzie mniejsza aniżeli w 2011 roku o 2 proc.. Produkcja wieprzowiny okaże się prawdopodobnie mniejsza o około 10 proc., wołowiny o około 5 proc., a produkcja drobiu może być większa o około 10 proc." - dodano.
Instytut ocenia, że w sezonie 2012/13 nie zanosi się na spadek cen pasz.
"Światowe zbiory zbóż oraz roślin oleistych nadal kształtować się będą pod presją przewagi popytu nad podażą. Wyrazem tego są wysokie ceny zbóż i pasz przemysłowych na świecie, w tym również w Polsce, mimo lepszych zbiorów od spodziewanych" - napisano.