Minister Marek Sawicki uczestniczył w otwarciu Targów Alimentaria w Barcelonie. Organizowane w dwuletnich cyklach targi są najważniejszym wydarzeniem tego typu w branży rolno-spożywczej w Hiszpanii. Uroczysta inauguracja odbyła się pod przewodnictwem hiszpańskiej Pary Książęcej, która podziwiała polskie stoisko narodowe.
Na ponad 100 m2 wyeksponowano produkty najwyższej jakości: sery pleśniowe, przetwory mleczarskie, przetwory mięsne, świeże i przetworzone warzywa i owoce, soki, miody, alkohole oraz słodycze. Informacje o polskim stoisku i prezentowanych tu produktach znalazły się również w serii artykułów prasowych opublikowanych w jednym z najbardziej poczytnych i opiniotwórczych hiszpańskich dzienników El Mundo.
Uroczyste otwarcie Targów Alimentaria było również doskonałą okazją do dyskusji na najwyższym szczeblu. Minister Marek Sawicki spotkał się z hiszpańskim ministrem rolnictwa Miguelem Arias Canete, a podczas rozmów dominowały kwestie związane z reformą WPR.
O wspaniałych polskich smakach dyskutowano na spotkaniu regionów, zorganizowanym na stoisku Regionu Galicja przez Konsula Honorowego Polski w Galicji, Juana M. Vieites Baptista de Sousa, Wiceprezesa Targów Alimentaria.
Po południu minister gościł na polskim stoisku katalońskiego ministra rolnictwa Josepha Maria Pelegri Aixut. Minister otrzymał od swojego rozmówcy stanowisko władz regionu Katalonia odnośnie przyszłości WPR po 2013 wraz z zaproszeniem do zacieśnienia współpracy w tym temacie.
W trakcie targów realizowany był projekt Enterprise Europe Network, współorganizowany z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości, oferujący szereg możliwości zapoznania się z nowymi technologiami, dający szansę na wymianę doświadczeń i nawiązanie kontaktów biznesowych przy okazji udziału w targach. W spotkaniach biznesowych uczestniczyło ponad 400 przedstawicieli branży spożywczej, w tym ponad 20 polskich firm, posiadających produkty ze znakiem Poznaj Dobra Żywność.