OPOLAGRA_2025

Tanio, jak za mąkę?

20 stycznia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że w ostatnim kwartale 2014 r. znacznie pogorszyły się marże przemiałowe młynów. W okresie tym przeważały wzrostowe tendencje cen zakupu pszenicy i żyta, podczas gdy przez dużą część kwartału ceny mąki i otrąb nadal spadały.
Jeszcze w końcówce III i na samym początku IV kwartału 2014 r. cena pszenicy konsumpcyjnej w kraju spadała. Jednak przez pozostałą część ostatniego kwartału 2014 r. ceny systematycznie wzrastały. W rezultacie przeciętna cena w całym kwartale, wyliczona na podstawie cen tygodniowych podawanych przez zakłady i punkty skupu monitorowane przez MRiRW, wyniosła 684 zł/t. Mimo systematycznych wzrostów, była ona jednak nadal minimalnie (o 0,4 proc.) niższa niż przeciętna cena w III kwartale, która wynosiła 686 zł/t. Jednocześnie osiągnięty poziom był o 9,2 proc. niższy niż w IV kwartale 2013 r.

Podobnie wyglądały tendencje cenowe na rynku żyta konsumpcyjnego. Przeciętna cena w kwartale ukształtowała się na poziomie 503 zł/t, tj. praktycznie takim samym (-0,1 proc.) jak kwartał wcześniej i o 3,7 proc. niższym niż rok wcześniej.

Warto jednak zauważyć, że w tym samym czasie przeciętne ceny zbytu mąki i otrąb spadły w znacznie większym stopniu. Ceny mąki spadały jeszcze w listopadzie, a potem rosły w bardzo niewielkim stopniu. Przeciętna cena zbytu popularnej mąki pszennej typu 500 sprzedawanej luzem w IV kwartale ub.r. wyniosła 916 zł/t i była o 4,5 proc. niższa niż w III kwartale i o 10,6 proc. niższa niż w IV kwartale 2013 r. Jeszcze większy spadek dotyczył cen otrąb pszennych sprzedawanych luzem. Ich przeciętna cena w IV kwartale wyniosła 368 zł/t i była o 20,2 proc. niższa niż kwartał wcześniej i o 29,7 proc. niższa niż rok wcześniej. Oznacza to, że szczególnie w końcówce 2014 r. marże przemiałowe były pod dużą presją.

Liczona na cenach bieżących marża przemiałowa (przy założeniu produkcji 50 proc. mąki 500, 25 proc. mąki 750 i 25 proc. otrąb) w ostatnim kwartale 2014 r. wyniosła zaledwie 96 zł/t, co jest bardzo niską wartością, o 36 proc. niższą niż w III kwartale. Oczywiście sytuacja każdego młyna jest inna i jest uzależniona chociażby od prowadzonej polityki zakupowej i poziomu utrzymywanych zapasów, polityki sprzedażowej, regionu działania i wielu innych czynników. Niemniej jednak, przeciętnie osiągnięty poziom marż był niski i można podejrzewać, że sytuacja wielu młynów dosyć trudna. Trzeba pamiętać, że wyliczona w ten prosty sposób marża musi pokryć wszystkie koszty działalności młyna, poza kosztami surowca.

Co interesujące, mimo wyraźnych spadków cen zbytu mąki z zakładów, ceny detaliczne spadły jak dotychczas w niewielkim stopniu. Dla porównania, przeciętna cena mąki tortowej 450 w opakowaniach detalicznych (1 kg) sprzedawanej z zakładów w okresie październik-listopad 2014 r. była o 8,5 proc. niższa niż rok wcześniej, a cena detaliczna mąki pszennej wg GUS w tym samym czasie obniżyła się zaledwie o 3,6 proc.

POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę