Jak podał ,,Dziennik Gazeta Prawna'', producenci żywności korzystają na spadkach cen cukru W ostatnim tygodniu w największych sieciach handlowych można kupić cukier już za 1,99 zł
Na niższych cenach słodkiego surowca korzystają na razie przede wszystkim producenci żywności. Na tańsze przetwory czy słodycze konsumenci muszą jeszcze poczekać.
Sam cukier w sklepach tani już jest. W maju za kilogram trzeba było zapłacić średnio 2,58 zł - wynika z danych GUS. A specjaliści wskazują, że w czerwcu i lipcu cena jeszcze spadła i obecnie oscyluje bliżej 2 zł za kg. Faktycznie, jak sprawdził "DGP", w ostatnim tygodniu w największych sieciach takich jak Carrefour, Piotr i Paweł, Biedronka czy Lidl można go było kupić już za 1,99 zł.
- Spadek cen cukru to efekt m.in. sytuacji na świecie, gdzie czwarty rok z rzędu rosną produkcja i zapasy. Na światowych rynkach przecena jest już widoczna od dwóch lat. To ciągnie w dół także ceny w Unii Europejskiej, które są jednak wyższe niż średnia o blisko 100 dol. za tonę z powodu obowiązującego systemu kwotowego produkcji przyznawanego konkretnym krajom - mówi Marta Skrzypczyk, analityk BGŻ.
Na razie na obniżkach skorzystają przede wszystkim producenci żywności. Najwcześniej zmian cen gotowych wyrobów można się spodziewać na przełomie 2014/15.Wedłu ekspertów, pierwszy ruszy z przecenami przemysł przetwórczy, napojowy, piekarniczo-ciastkarski i cukierniczy. Zniżki nie będą przekraczały 2-3 proc.