Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tanieją warzywa gruntowe

24 października 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że qedług danych publikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa, ceny skupu większości warzyw gruntowych do konsumpcji bezpośredniej w minionym tygodniu zanotowały spadek w relacji do tygodnia poprzedniego.
Ceny cebuli w połowie października br. (15-16.09) w skupie prowadzonym przez spółdzielnie ogrodnicze były o 7 proc. niższe niż przed tygodniem, kapusty białej o 8 proc., marchwi o 3 proc., a kalafiorów aż o 15 proc. Niemniej porównując dane z rokiem poprzednim można stwierdzić, że nastąpił wyraźny wzrost w zakresie poziomu cen.

Cebula w analizowanym okresie kosztowała o 33 proc. więcej niż przed rokiem (0,61 zł/kg), kapusta biała ponad dwukrotnie więcej (0,53 zł/kg), ceny marchwi wzrosły natomiast o 28 proc. w relacji r/r do poziomu 0,73 zł/kg. Niższe niż rok wcześniej były z kolei ceny kalafiorów - o 34 proc. i wynosiły 1,50 zł/szt.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę