Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że qedług danych publikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa, ceny skupu większości warzyw gruntowych do konsumpcji bezpośredniej w minionym tygodniu zanotowały spadek w relacji do tygodnia poprzedniego.
Ceny cebuli w połowie października br. (15-16.09) w skupie prowadzonym przez spółdzielnie ogrodnicze były o 7 proc. niższe niż przed tygodniem, kapusty białej o 8 proc., marchwi o 3 proc., a kalafiorów aż o 15 proc. Niemniej porównując dane z rokiem poprzednim można stwierdzić, że nastąpił wyraźny wzrost w zakresie poziomu cen.
Cebula w analizowanym okresie kosztowała o 33 proc. więcej niż przed rokiem (0,61 zł/kg), kapusta biała ponad dwukrotnie więcej (0,53 zł/kg), ceny marchwi wzrosły natomiast o 28 proc. w relacji r/r do poziomu 0,73 zł/kg. Niższe niż rok wcześniej były z kolei ceny kalafiorów - o 34 proc. i wynosiły 1,50 zł/szt.