Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tanieją przetwory mleczne na świecie

3 grudnia 2015
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, podobnie jak na rynku krajowym, na świecie w ostatnich tygodniach utrzymywały się spadkowe tendencje cen. Zobrazował to m.in. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks globalnych cen artykułów mlecznych (OMP, PMP, masło, sery i kazeiny). W ubiegłym miesiącu jego wartość była o 5 proc. (prawie 13 punktów) niższa niż w kwietniu br. i ukształtowała na poziomie 238,9 punktów. Oznacza to jednak, że w maju br. ceny monitorowane przez FAO były nadal o prawie 139 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.
Dane USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) wskazują, że początek czerwca nie przyniósł istotnych zmian w tej kwestii. Na przełomie maja i czerwca br. w portach Oceanii w największym stopniu potaniało pełne mleko w proszku - średnio o prawie 5% wobec końca maja br. do 3450-4400 USD/t. Ceny masła obniżyły się w tym czasie o niespełna 1% do 3450-4300 USD/t, zaś OMP o 2,5% do 3575-4100 USD/tonę.
Z kolei w Europie Zachodniej odnotowano nieznaczne zwyżki cen (wyrażonych w dolarach) masła - średnio o 2% wobec końca maja br. do 4550-4925 USD/tonę.
Zaistniała sytuacja to przede wszystkim efekt istotnego wzrostu produkcji mleka w krajach należących do czołówki eksporterów artykułów mleczarskich (z wyjątkiem Australii, gdzie w okresie lipiec 2013 r. - kwiecień 2014 r. produkcja była o 0,8% niższa w porównaniu do wcześniejszego sezonu).



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę