Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, podobnie jak na rynku krajowym, na świecie w ostatnich tygodniach utrzymywały się spadkowe tendencje cen. Zobrazował to m.in. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks globalnych cen artykułów mlecznych (OMP, PMP, masło, sery i kazeiny). W ubiegłym miesiącu jego wartość była o 5 proc. (prawie 13 punktów) niższa niż w kwietniu br. i ukształtowała na poziomie 238,9 punktów. Oznacza to jednak, że w maju br. ceny monitorowane przez FAO były nadal o prawie 139 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.
Dane USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) wskazują, że początek czerwca nie przyniósł istotnych zmian w tej kwestii. Na przełomie maja i czerwca br. w portach Oceanii w największym stopniu potaniało pełne mleko w proszku - średnio o prawie 5% wobec końca maja br. do 3450-4400 USD/t. Ceny masła obniżyły się w tym czasie o niespełna 1% do 3450-4300 USD/t, zaś OMP o 2,5% do 3575-4100 USD/tonę.
Z kolei w Europie Zachodniej odnotowano nieznaczne zwyżki cen (wyrażonych w dolarach) masła - średnio o 2% wobec końca maja br. do 4550-4925 USD/tonę.
Zaistniała sytuacja to przede wszystkim efekt istotnego wzrostu produkcji mleka w krajach należących do czołówki eksporterów artykułów mleczarskich (z wyjątkiem Australii, gdzie w okresie lipiec 2013 r. - kwiecień 2014 r. produkcja była o 0,8% niższa w porównaniu do wcześniejszego sezonu).