Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tanieją przetwory mleczarskie

5 stycznia 2016
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, październik nie przyniósł istotnych zmian na europejskim rynku mleka. Dane Komisji Europejskiej wskazują, że w dalszym ciągu przeważają spadkowe tendencje cen.
W połowie bieżącego miesiąca odtłuszczone mleko w proszku było średnio o prawie 6% tańsze niż pod koniec września br. (205 EUR/100 kg wobec 218 EUR/100 kg). Ceny serów Gouda i Edam obniżyły się o prawie 4% do odpowiednio 313 EUR/100 kg i 303 EUR/100 kg. Stabilne były natomiast ceny masła, wynosząc przeciętnie w całej UE-28 306 EUR/100 kg, zaś serwatka w proszku podrożała o 1% do 95 EUR/100 kg.

Od momentu ogłoszenia przez Rosję zakazu importu najbardziej potaniało unijne mleko w proszku - pełne o ponad 21%, zaś odtłuszczone o ponad 24%. Spadki cen większości serów dojrzewających nie przekroczyły 10%.


POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę