Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, październik nie przyniósł istotnych zmian na europejskim rynku mleka. Dane Komisji Europejskiej wskazują, że w dalszym ciągu przeważają spadkowe tendencje cen.
W połowie bieżącego miesiąca odtłuszczone mleko w proszku było średnio o prawie 6% tańsze niż pod koniec września br. (205 EUR/100 kg wobec 218 EUR/100 kg). Ceny serów Gouda i Edam obniżyły się o prawie 4% do odpowiednio 313 EUR/100 kg i 303 EUR/100 kg. Stabilne były natomiast ceny masła, wynosząc przeciętnie w całej UE-28 306 EUR/100 kg, zaś serwatka w proszku podrożała o 1% do 95 EUR/100 kg.
Od momentu ogłoszenia przez Rosję zakazu importu najbardziej potaniało unijne mleko w proszku - pełne o ponad 21%, zaś odtłuszczone o ponad 24%. Spadki cen większości serów dojrzewających nie przekroczyły 10%.