Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że - jak wynika z danych Komisji Europejskiej - na rynku widać kolejne obniżki cen jaj. Od pierwszego tygodnia grudnia, kiedy to odnotowano najwyższą obserwowaną w ostatnich miesiącach cenę, do ostatniego tygodnia kwietnia (22-28.04.2013) ceny wykazywały silną tendencję spadkową.
W sumie w tym okresie średnie ceny na rynku UE obniżyły się o 28%. Tę tendencję obserwujemy również na rynku krajowym, gdzie ceny pod koniec kwietnia były o 23% niższe niż na początku grudnia 2012 roku. Związane jest to m.in. ze zwiększoną podażą jaj na rynku. Z analizy wylęgów kur niosek wynika, że w ich liczba w okresie od X 2011 r. do X 2012 r. wyniosła łącznie 31 mln szt., czyli była o 4,6% wyższa niż w porównywalnym okresie rok wcześniej.
Wskazuje to na prawdopodobnie wyższe pogłowie kurek niosek w okresie marzec-kwiecień i wyższą produkcję krajową jaj. Przy czym należy wspomnieć, że okres po Świętach Wielkanocnych, charakteryzuje się mniejszym popytem, co wiąże się ze spadkami cen.
Można zatem przyjąć, że większa podaż jaj i czynniki sezonowe przyczyniły się o znacznych tygodniowych spadków średnich cen w kategoriach wagowych L, M, o 5% w ostatnim tygodniu marca i o 11% w pierwszym tygodniu kwietnia. Ważnym czynnikiem wpływającym na sytuację na rynku jaj w bieżącym roku było wycofanie w styczniu 2013 r. refundacji eksportowych, co płynęło na stagnację w eksporcie (dane za I-II 2013 r.) i w rezultacie zwiększenie ilości jaj, które pozostają na rynku krajowym.