Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że ceny jaj konsumpcyjnych w Polsce od początku grudnia 2012 r. wykazują tendencję spadkową. Do trzeciego tygodnia marca (11-17.03.2013) indeks cen jaj Banku BGŻ obniżył się łącznie o 11 proc. i osiągnął poziom 37,4 zł/100 sztuk.
Przy czym szczególnie duże spadki odnotowano dla kategorii jaj przetwórczych, gdzie w analizowanym okresie ceny spadły o 31% (tj. 1468 zł/t) do poziomu 3243 zł/tonę. Podobnie duże spadki, o 12% (5 zł/100 szt.) wystąpiły w przypadku jaj klasy M, gdzie średnia cena w tygodniu 11-17.03.2013 wyniosła 36,4 zł/100 szt. Należy jednak pamiętać, że ceny jaj po znacznym wzroście w 2012 r. są nadal na wysokim poziomie. Obecny poziom cen jest o 19% wyższy niż średnia cena obserwowana na dwa tygodnie przed Świętami Wielkanocnymi w latach 2009-2011.
Jednakże, obserwowany spadek cen jest raczej nietypowy przed Wielkanocą. W poprzednich latach 2009-2011 w okresie obejmującym od ósmego do pierwszego tygodnia przed Świętami ceny jaj rosły średnio o 6%. W 2012 r., który charakteryzował się rekordowymi wzrostami cen, indeks cen jaj Banku BGŻ wzrósł w analizowanym okresie o 51%. Na tym tle obserwowany spadek w bieżącym roku o 3% jest dosyć szczególny. Podobna sytuacja występuje na rynku unijnym, gdzie według danych Komisji Europejskiej (KE) od drugiego tygodnia lutego do trzeciego tygodnia marca średnie ceny jaj spadły o 7%, zrównując się w tygodniu 11-17.03.2013 ze średnią ceną obserwowaną w tym tygodniu na przestrzeni lat 2008-2012.
Jednak obserwowany spadek cen należy przedstawić na tle 2012 r., kiedy to na skutek prowadzenia nowych wymogów dot. stosowania udoskonalonych klatek dla kur niosek zmniejszyła się podaż jaj na rynku, w efekcie czego ceny w przeciągu trzech miesięcy 2012 r. wzrosły o 70%. Kolejnym czynnikiem przyczyniającym się do utrzymania się cen jaj był wysoki poziom cen pasz, który ograniczał rentowność produkcji. Obecnie widzimy pewne odbicie na rynku. Z danych GUS dotyczących wylęgów kur niosek wynika, że ich liczba w czwartym kwartale 2012 r. wyniosła ok. 5,1 mln szt., czyli o 7% więcej niż rok wcześniej. Oznacza to, że kurki te po obecnie zaczynają wchodzić w okres nieśności. Również z danych Eurostatu wiemy, że w miesiącu styczniu wolumen importu jaj do Polski wzrósł w relacji rocznej o 43% do 2,2 tys. t, przy czym eksport utrzymał się na zbliżonym poziomie, tj. 18 tys. ton. Oznacza to, że podaż jaj na rynek na początku roku zwiększyła się. Ważną rolę odgrywa tu również zniesienie od początku 2013 r. przez KE refundacji na eksport jaj poza UE. Te czynniki oddziaływają na wzrost podaży i wspierają spadek cen.