FAMMU/FAPA podała, że w lutym br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 144,2 EUR/100 kg i była o 5,3 proc. niższa niż w styczniu. W tygodniu do 15 marca br. unijne notowania jaj kontynuowały trend spadkowy do 141,8 EUR/100 kg. Lutowe notowania były o 6,2 proc. niższe iż przed rokiem, a w stosunku do rekordowo wysokiego poziomu z marca 2012 r. były już o 26 proc. niższe. W lutym br. jaja podrożały jedynie w 3 państwach członkowskich - Niemczech (+5 proc.), Szwecji (+3 proc.) i Austrii (+2 proc.). W Danii, Irlandii, na Cyprze i Malcie ceny wobec stycznia nie z mieniły się. Dwucyfrowe miesięczne spadki zanotowano natomiast w Portugalii, Francji (- 13 proc.), Hiszpanii (-11 proc.) i Rumunii (-10 proc.).
W Polsce jaja potaniały o 3,4 proc. do 152,3 EUR/100 kg, przekraczając o 6 proc. średnią unijną. W skali roku ceny polskich jaj wyrażone w euro były o 1,1 proc. niższe, a w złotówkach - o 1,5 proc. niższe. W lutym br. najwięcej za jaja płacono nadal we Włoszech (234 EUR/100 kg) i Szwecji (215 EUR/100 kg), a najmniej w Belgii, Francji, Holandii i Hiszpanii (110-116 EUR/100 kg).
Wysokie ceny jaj spożywczych w UE w roku ubiegłym były głównie spowodowane luką podażową po wprowadzeniu zakazu sprzedaży jaj z klatek nieudoskonalonych. Do zwyżkowej tendencji cenowej od sierpnia wpływ miały również wysokie koszty pasz dla niosek. Na początku tego roku jaja na rynku unijnym tanieją z uwagi na zrównoważenie podaży, a także zawieszenie przez Komisję Europejską w grudniu 2012 r. ostatnich refundacji do eksportu jaj z UE.