A_BIO_AGRO_950

Tanich kurczaków już nie będzie?

3 grudnia 2015
Jak poinformowała ,,Rzeczpospolita'', dzięki niskim cenom, polski drób odnosi sukces. Jego producenci dostrzegają jednak potencjał w produktach premium.
Nie brakuje w Polsce chętnych na kurczaki zagrodowe, mimo że ich kilogram kosztuje średnio 12-15 zł, choć za kurczaki z masowej produkcji płaci się 7,5-8 zł za kilogram. Kurczaki zagrodowe hodowane są tradycyjnymi metodami w kilkudziesięciu fermach na Podlasiu, a ich chów trwa 56 dni. W masowej produkcji jest to od 35 do 42 dni. Cały proces kontrolowany jest przez Drosed. Z kolei Indykpol w 2014 r. rozpoczął korzystanie z tradycyjnej metody chowu indyków. Mięso tych ptaków (karmionych specjalnymi paszami i mających dostęp do wolnego wybiegu) na rynek ma trafić pod koniec 2014 r. - informuje "Rzeczpospolita".
Gazeta przywołuje dane IERiGŻ, które prognozują, że statystyczny Polak zje w tym roku 27,5 kg drobiu. To niemal dwa razy więcej, niż w 2000 r. Dodatkowo polski drób robi furorę za granicą. W pierwszym kwartale obecnego roku wzrósł o 11,5 proc. do ponad 15,8 tys. ton.


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę