Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tanich kurczaków już nie będzie?

3 grudnia 2015
Jak poinformowała ,,Rzeczpospolita'', dzięki niskim cenom, polski drób odnosi sukces. Jego producenci dostrzegają jednak potencjał w produktach premium.
Nie brakuje w Polsce chętnych na kurczaki zagrodowe, mimo że ich kilogram kosztuje średnio 12-15 zł, choć za kurczaki z masowej produkcji płaci się 7,5-8 zł za kilogram. Kurczaki zagrodowe hodowane są tradycyjnymi metodami w kilkudziesięciu fermach na Podlasiu, a ich chów trwa 56 dni. W masowej produkcji jest to od 35 do 42 dni. Cały proces kontrolowany jest przez Drosed. Z kolei Indykpol w 2014 r. rozpoczął korzystanie z tradycyjnej metody chowu indyków. Mięso tych ptaków (karmionych specjalnymi paszami i mających dostęp do wolnego wybiegu) na rynek ma trafić pod koniec 2014 r. - informuje "Rzeczpospolita".
Gazeta przywołuje dane IERiGŻ, które prognozują, że statystyczny Polak zje w tym roku 27,5 kg drobiu. To niemal dwa razy więcej, niż w 2000 r. Dodatkowo polski drób robi furorę za granicą. W pierwszym kwartale obecnego roku wzrósł o 11,5 proc. do ponad 15,8 tys. ton.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Węgry sprawują prezydencję w Radzie do grudnia 2024 r. włącznie a tekst ten będz...

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę