Od kwietnia br. ceny wieprzowiny w Polsce są najniższe w Unii Europejskiej. W maju referencyjna cena wieprzowiny w Polsce wynosiła 122,16 €/100 kg wobec 128,47 €/100 kg w Danii i 141,96 €/100 kg średnio w UE. Według informacji uzyskanych z Agencji Rynku Rolnego relacje cen będą sprzyjać dalszemu wzrostowi eksportu, pozwalając na zagospodarowanie części przyrostu produkcji.
Jednocześnie niskie ceny krajowe będą hamować wzrost importu. Agencja Rynku Rolnego przewiduje , że w całym 2006 r. eksport wieprzowiny w ekwiwalencie mięsa może być o 20% większy niż w 2005 r. i wynieść 290 tys. t. Import może ukształtować się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego i wynosić 190 tys. t. W efekcie saldo handlu wieprzowiną (w ekwiwalencie mięsa) wzrosłoby z 48 tys. t do 100 tys. ton. Według danych GUS w marcu br. pogłowie trzody chlewnej wyniosło 18,2 mln szt., tj. o 7,1% więcej niż w marcu 2005 r., w tym liczba loch prośnych zwiększyła się o 4,3%, a tuczników o 6,1%. Analiza struktury i zmian pogłowia wskazuje, że wzrostowa tendencja w liczebności tuczników może utrzymać się do początku 2007 r. W efekcie do połowy 2007 r. produkcja wieprzowiny będzie rosła. Ocenia się, że w II półroczu br. produkcja może zwiększyć się do 1 075 tys. Ton.