A_BIO_AGRO_950

Takie specjały zjesz tylko w Polsce

30 czerwca 2015
Oscypek, bryndza czy rogale świętomarcińskie – to unikalne produkty, które dla Polaków są powodem do dumy. Niestety, te prawdziwe, certyfikowane, można kupić tylko w niektórych regionach. Czy warto docierać do odpowiednich przepisów i kultywować staropolskie tradycje w swojej kuchni?

„W dzisiejszych czasach tajne receptury nie istnieją. W dobie internetu można dotrzeć do większości przepisów” – mówi serwisowi infoWire.pl Przemysław Jagiełło z Karczmy „Smaczna Chata”. Wymaga to jednak czasu. Trzeba go także poświęcić na znalezienie właściwych produktów.

Składniki muszą być naturalne, ekologiczne, takie jak zwykle u naszych babć. Gra jest warta świeczki: smak przygotowanych potraw jest nieporównywalnie lepszy niż – wszechobecnych dziś – gotowych dań z proszku.

O tradycyjnych przepisach przypominamy sobie najczęściej w okresie świątecznym. Dobrze jednak wracać do nich też na co dzień. Jeżeli nie będą popularyzowane, przepadną, a wtedy mnóstwo znakomitych potraw polskich popadnie w zapomnienie.

POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę