Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tak się odświeża stare mięso, które potem jemy

13 października 2012
Afera mięsna: tak się odświeża mięso w hurtowni! Kolejne, porażające szczegóły krakowskiej afery mięsnej. Pracownicy hurtowni opowiadają reporterom Faktu, jak odświeżano mięso, by później trafiało do sklepów i firm kateringowych

Mięso leżące na podłodze w pojemnikach wypełnionych wodą, żarty beztroskich pracowników, którzy mieli świadomość, że biorą udział w zakazanym procederze i brak jakiejkolwiek kontroli. Taki obraz wyłania się z nagranych przez odważnych pracowników nocnych akcji „odświeżania” mięsa w krakowskiej hurtowni. Nasza redakcja dotarła do nagrań, na których widać, jak pracownicy hurtowni zdzierają naklejki z wędlin i pakowanego mięsa, by ukryć ich prawdziwą datę ważności.

– Dostawaliśmy całe pliki naklejek zastępczych, na których podana data nie miała nic wspólnego z rzeczywistością – relacjonuje pracownik hurtowni.

Przeterminowane mięso było moczone w pojemnikach z wodą. To pomagało zabić fetor. Na nagraniach widać pojemniki, które stoją na podłodze hurtowni. Filmuje je jeden z magazynierów.

– Tu się moczy towar na grilla, który będzie w sobotę – słychać głos pracownika. – Filecik, ładny rozmrożony – kontynuuje upiorną prezentację. Mięso prezentowane w nagraniu nie nadawało się już do sklepów, a „grill” oznacza, że zakupiła go do firma cateringowa. Po wymoczeniu miało trafić na imprezy i przyjęcia. W podobny sposób „odświeżano” wędliny. – W wakacje dostaliśmy niemal 300 kilogramów kiełbasy podwawelskiej, którą moczyliśmy w specjalnej wannie. Trafiła potem do sprzedaży – potwierdza jeden z pracowników.

Z informacji pracowników, wynika że „odświeżanie” mięsa odbywało się w tej hurtowni przynajmniej od dwóch lat. – Zawsze robiliśmy to nocami. Tak, by nie narażać się na ewentualne kontrole sanepidu lub innych służb – opowiada jeden z pracowników. Na trop zakazanego procederu służby sanitarne wpadły dopiero teraz.

W środę sanepid znalazł w hurtowni aż 170 kg mięsa, które miało trafić na nasze stoły. A ile takiego paskudztwa zjedliśmy, nie wiedząc nawet o tym? Być może nagrania i śledztwo pomogą odkryć szokującą prawdę.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę