Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tak oszukują nas na schabowym

7 lipca 2012
Idziesz do baru czy restauracji z nadzieją, że zjesz chrupiącego schabowego usmażonego z mięsa wieprzowego na tradycyjnej patelni. Tymczasem dostajesz ociekającego tłuszczem kotleta z grubą panierką, która w dodatku odpada i się kruszy. A smak jakiś taki dziwny... Uwaga. To nie schabowy, tylko jego marna podróbka!

Na samą myśl o wysmażonym schabowym niejednemu ślinka cieknie. To bardzo popularne danie w polskich barach i restauracjach. Nic więc dziwnego, że znaleźli się nieuczciwi restauratorzy, którzy postanowili na tym fakcie zarobić. Jak to? Chodzi o to, że pieczony schab ma bardzo podobny kolor jak mięso z piersi drobiu. Dlatego do przygotowania „schabowych” nieuczciwi kucharze stosują zamiast mięsa wieprzowego, mięso z kurczaka, które jest sporo tańsze. - W ten sposób tylko na jednym kilogramie mięsa zarabiają ponad 6 złotych - tłumaczy nam była pracownica baru w Iławie na Mazurach.

Ale to nie jedyne kanciarstwo. Taki drobiowy kotlet mocno rozbity i parę razy obtoczony w panierce zrobionej z mąki, bułki oraz białka, podczas smażenia chłonie bardzo dużo tłuszczu. A to oznacza, że jego waga łatwo i szybko rośnie, więc płacimy więcej. – Szef przy przygotowaniu schabowego, zawsze kazał kroić cienko mięso kurczaka, a później kilka razy obtaczać je panierką, żeby kotlet wyglądał na duży i gruby - opowiada dalej była pracownica baru. – Później smażyliśmy to wszystko w tłuszczu palmowym we frytkownicy. Z 70 gramów mięsa, wychodziło ponad 130 gramów kotleta - zdradza kucharka.

Jeśli więc zobaczymy na talerzu ociekający tłuszczem kotlet, od którego odchodzi panierka i się łamie, to najprawdopodobniej mamy do czynienia z drobiem, a nie z wieprzowiną. Jak tłumaczy nasza rozmówczyni, mięso ze schabu nie kruszy się tak łatwo jak drób, a jeżeli panierka na nim jest wykonana z bułki tartej i jajka, nie ma prawa odchodzić.

Jak rozpoznać podróbkę schabowego

- Wylewający się z talerza tłuszcz - Świadczy o tym, że kotlet smażony był w głębokim tłuszczu we frytkownicy zamiast na tradycyjnej patelni.

- Rozwarstwiająca się i odchodząca panierka To oznacza, że schabowy jest z mięsa drobiowego. Dlaczego? Panierka od mięsa wieprzowego, jeżeli jest wykonana z bułki tartej i jajka, nie ma prawa odchodzić.

- Cienkie pofałdowane bardzo białe mięso To dowód na to, że zamiast wieprzowiny dostaliśmy kruchy drób. Schab wieprzowy to zbite mięso z twardymi włóknami. Dobry schabowy powinien mieć grubości około jednego centymetra mięsa, a panierka kilka minimetrów. Mięso schabowe nie ma też prawa się rozpadać.

Jan Nosewicz (63 l.) z Ostródy dodaje:
– Raz w tygodniu idę do dobrej restauracji i zamawiam schabowego z ziemniakami i surówką. To polskie tradycyjne danie i nie sposób sobie go odmówić. Zawsze rozpoznam drobiową podróbkę. Taki kotlet z drobiu jest cieńszy, rozpada się, ma dużo panierki i jest mniej smaczny.




POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę