Tadeusz Wijaszka w zarządzie Rady Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności
20 czerwca 2012
Dr hab. Tadeusz Wijaszka, profesor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie został członkiem zarządu Rady Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Jest on jedynym Polakiem w siedmioosobowym zarządzie tej instytucji.
Jak poinformowała we wtorek rzecznik krakowskiej uczelni Izabella Majewska, nowi członkowie zarządu EFSA na lata 2012-2015 zostali w poniedziałek zatwierdzeni przez Radę Ministrów Rolnictwa UE.
EFSA pełni w Unii Europejskiej rolę eksperta w zakresie bezpieczeństwa żywności, pasz, żywienia i dobrostanu zwierząt, a także zdrowia roślin oraz rozwiązywania problemów w całym łańcuchu żywnościowym.
Komitet naukowy EFSA składa się z niezależnych naukowców z uniwersytetów, instytucji badawczych i krajowych władz ds. bezpieczeństwa żywności.
Tadeusz Wijaszka jest lekarzem weterynarii, specjalizuje się w wirusologii. W latach 2001-2011 był dyrektorem Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. W Uniwersytecie Rolniczym kierował Ośrodkiem Studiów Weterynaryjnych, tworzonym wspólnie z Uniwersytetem Jagiellońskim.