Prawie sto pięćdziesiąt tysięcy pierogów z kapustą i grzybami, kotły
pełne zupy grzybowej z łazankami i tysiące litrów kapusty z grochem przygotowano
w tym roku na Wigilię dla bezdomnych i potrzebujących, którą zorganizowano w
niedzielę na Rynku Głównym w Krakowie.
W niedzielę wszyscy chętni i mieszkańcy Krakowa mogli wziąć udział w organizowanej już po raz szósty przez restaurację "Chłopskie Jadło" wigilii na Rynku Głównym. Wigilia odbywała się pod patronatem kardynała Franciszka Macharskiego i prezydenta Krakowa Jacka Majchrowskiego.
Akcja rozpoczęła się w południe i trwała aż do zmroku. Posiłki wydawało czterdzieści osób, prawie dwieście przygotowywało potrawy.
"Przygotowywanie świątecznych potraw nasze kucharki rozpoczęły już trzy tygodnie wcześniej. Wyprodukowaliśmy około stu pięćdziesięciu tysięcy pierogów z kapustą i grzybami, bo pierogi cieszą się największym wzięciem" - powiedział właściciel restauracji Jan Kościuszko.
Poinformował, że w zeszłym roku wydano około czterdziestu tysięcy posiłków. "Liczymy się z tym, że w tym roku może przyjść tyle samo potrzebujących. Nasza akcja cieszy się dużym zainteresowaniem, ale pokazuje też zubożenie społeczeństwa. Widzimy cały czas te same twarze, a co roku dochodzą nowi" - powiedział Kościuszko.
Podczas Wigilii zbierane były konserwy i artykuły spożywcze o przedłużonej dacie ważności. Zostaną one rozdane potrzebującym. Prowadzona była też zbiórka pieniędzy.