OPOLAGRA_2025

Szlakiem oscypka

13 września 2004

Starostwo Tatrzańskie wytypowało piętnaście bacówek, które znalazły się w folderze "Oscypkowy Szlak". Z publikacji można się dowiedzieć wszystkiego o najsłynniejszym polskim serze.

"Istnieje coś, czego w Tatrach i na Podhalu turysta koniecznie musi spróbować - czytamy we wstępie do folderu. - Chodzi oczywiście o oszczypka - w gwarze podhalańskiej oscypka. Oscypek to twardy, owczy ser, solony i wędzony, kształtu baryłkowatego o zwężonych końcach, wyciskany w drewnianych, często rzeźbionych artystycznie formach".

Folder przybliża proces produkcji oscypka i jego cechy organoleptyczne, a także opisuje pozostałe wyroby z owczego mleka - bryndzę, żentycę, bundz, redykołkę i gołkę. Prezentuje także tradycyjne sprzęty potrzebne do wyrobu słynnego sera. Na znajdującej się w folderze mapce powiatu zaznaczono piętnaście bacówek i gospodarstw, w których można kupić oscypek.

To miejsca, gdzie można kupić i spróbować oscypka - mówi starosta Andrzej Gąsienica Makowski. Ponieważ w ciągu ostatnich trzech lat były one regularnie kontrolowane, z czystym sumieniem możemy je polecić. Są też nowe bacówki, które na razie obserwujemy i dlatego nie znalazły się jeszcze na szlaku. Oczywiście, są również takie miejsca, które nie spełniają warunków, ale na razie nie chcieliśmy ich wyszczególniać i prowokować konfliktów. Myślimy, że ta publikacja będzie dla turystów bardzo przydatna. W zasadzie sezon oscypkowy się kończy, ale niestety proces wydawniczy się przeciągnął...


POWIĄZANE

Republika Południowej Afryki (RPA) odgrywa kluczową rolę w globalnym handlu roln...

Masz awarię i potrzebujesz szybkiej reakcji? Sprawdź, jak znaleźć firmę, która r...

Rolnictwo staje się coraz bardziej zależne od technologii. To nie tylko moda, al...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę