Starostwo Tatrzańskie wytypowało piętnaście bacówek, które znalazły się w folderze "Oscypkowy Szlak". Z publikacji można się dowiedzieć wszystkiego o najsłynniejszym polskim serze.
"Istnieje coś, czego w Tatrach i na Podhalu turysta koniecznie musi spróbować - czytamy we wstępie do folderu. - Chodzi oczywiście o oszczypka - w gwarze podhalańskiej oscypka. Oscypek to twardy, owczy ser, solony i wędzony, kształtu baryłkowatego o zwężonych końcach, wyciskany w drewnianych, często rzeźbionych artystycznie formach".
Folder przybliża proces produkcji oscypka i jego cechy organoleptyczne, a także opisuje pozostałe wyroby z owczego mleka - bryndzę, żentycę, bundz, redykołkę i gołkę. Prezentuje także tradycyjne sprzęty potrzebne do wyrobu słynnego sera. Na znajdującej się w folderze mapce powiatu zaznaczono piętnaście bacówek i gospodarstw, w których można kupić oscypek.
To miejsca, gdzie można kupić i spróbować oscypka - mówi starosta Andrzej Gąsienica Makowski. Ponieważ w ciągu ostatnich trzech lat były one regularnie kontrolowane, z czystym sumieniem możemy je polecić. Są też nowe bacówki, które na razie obserwujemy i dlatego nie znalazły się jeszcze na szlaku. Oczywiście, są również takie miejsca, które nie spełniają warunków, ale na razie nie chcieliśmy ich wyszczególniać i prowokować konfliktów. Myślimy, że ta publikacja będzie dla turystów bardzo przydatna. W zasadzie sezon oscypkowy się kończy, ale niestety proces wydawniczy się przeciągnął...