W ministerstwie rozpoczął się wczoraj cykl dwudniowych szkoleń pt. „Zdrowie Żywność Żywienie”. Zajęcia adresowane są do uczniów i nauczycieli szkół rolniczych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Z uczestnikami szkolenia spotkali się podsekretarze stanu Marian Zalewski i Artur Ławniczak.
Zakres programowy zajęć obejmuje m.in. zagadnienia związane z europejskim prawem bezpieczeństwa jakości żywności, jakością produktów żywnościowych, oznaczeniem znakiem jakości PDŻ - Poznaj Dobra Żywność, a także wsparciem działań promocyjnych na rynku unijnym i rynkach krajów trzecich. Szkolenie stanowi uzupełnienie oferty kształcenia dla tych szkół rolniczych, które kształcą w zawodach: technik technologii żywności, technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik organizacji usług gastronomicznych.
Zgodnie z założeniami programowymi uczestnikami powyższego szkolenia są uczniowie klas maturalnych uczący się w wymienionych wyżej zawodach, a także nauczyciele uczący przedmiotów z zakresu problematyki żywienia i żywności.
W pierwszym terminie tj. 04-05.11.2008 r. uczestniczą łącznie 103 osoby, w tym 95 uczniów ze szkół rolniczych w Mokrzeszowie, Suwałkach i Sejnach.
Natomiast w drugim i trzecim terminie, tj. 06-07.11.2008 r. oraz 12-13.11.2008 r. łącznie udział weźmie 200 osób, w tym 190 uczniów ze szkół w: Głubczycach, Kowalu, Studzieńcu, Brzostowie, Okszowie, Mieczysławowie, Sichowie Dużym i Chrobrzu.