Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Szkolenia dla hurtowych sprzedawców warzyw i owoców

5 stycznia 2016
Pomorskie Hurtowe Centrum Rolno-Spożywcze S.A. przeprowadzi cykl szkoleń edukacyjnych dla osób zajmujących się hurtowym handlem owoców i warzyw. Ich celem jest poprawa bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów. Pierwsze szkolenie odbędzie się w styczniu.
Prezes Pomorskiego Hurtowego Centrum Rolno-Spożywczego S.A. Renk w Gdańsku, Stanisław Gierszewski uważa, że takie szkolenia powinny być obowiązkowe dla wszystkich podmiotów, które nie posiadają certyfikatów bezpieczeństwa a handlują hurtowo warzywami i owocami.
Ocenia, że "przypuszczalnie około połowa hurtowego handlu owoców i warzyw w woj. pomorskiem może być prowadzona niezgodnie z normami". Wyjaśnił, że "praktycznie we wszystkich cywilizowanych krajach na świecie handel hurtowy jest skoncentrowany w centrach hurtowych, które podlegają dokładnej i regularnej kontroli".
Zwrócił uwagę, że "działające od 2000r. Centrum Renk spełnia wszystkie wymogi pod względem bezpieczeństwa zdrowotnego, zaś funkcjonujące jeszcze targowiska tradycyjne m.in. w Gdyni przy ulicy Rdestowej i w Gdańsku przy ul. Miałki Szlak nie spełniają podstawowych kryteriów wymaganych przy handlu warzywami i owocami".
Bezpłatne szkolenia będzie prowadzić spółka Det Norske Veritas Business Assurance Poland specjalizująca się m.in. w certyfikacji rynków hurtowych w Polsce. Spółka nadawała certyfikaty bezpieczeństwa rynkom hurtowym w Poznaniu, Lublinie i Bielsko-Białej oraz wdrażała systemy HACCAP i ISO. Każdy uczestnik szkolenia otrzyma stosowny certyfikat o jego odbyciu.
Gierszewski podkreślił, że "zarówno sprzedający jak i kupujący powinni wiedzieć, jak uniknąć skażenia produktów, którymi handlują, jakie są wymogi w zakresie przechowywania i transportu towarów; musi wiedzieć, że może kupić towar tylko od kogoś posiadającego certyfikaty i oznaczenia, bo ten, kto sprzedaje bierze pełną odpowiedzialność za oferowany produkt".
"Chcemy podczas szkoleń pokazać, jak według zasad obowiązujących w UE w zakresie handlu owocami i warzywami, sprzedawane produkty powinny być oznakowane" - wyjaśnił.
Zapowiedział, że Renk zorganizuje tyle szkoleń, ilu będzie chętnych. "Będziemy kompletować grupy i jeśli będzie 20 osób, to zrobimy szkolenie" - dodał. Na terenie Pomorskiego Hurtowego Centrum Rolno-Spożywczego S.A. w Gdańsku handel owocami i warzywami odbywa się w halach na powierzchni ok. 5,6 tys. m2, z czego 3,7 tys. m2 stanowią chłodnie. "Największe firmy działające w Renku posiadają certyfikaty HACCP, a mniejsze spełniają wymogi bezpiecznego handlu i w najbliższym czasie mają być poddane certyfikacji" - czytamy w komunikacie centrum.
Gierszewski uważa, że do poprawy bezpieczeństwa w handlu owocami i warzywami przyczyniłoby się skoncentrowanie w jednym miejscu obrotu hurtowego. "Chodzi o +ucywilizowanie+ rynków Trójmiasta nie spełniających dziś żadnych warunków gwarantujących bezpieczny obrót żywnością" - wyjaśnił.
Jak czytamy w komunikacie centrum Renk przekazanym PAP, "na targowiskach przy ul. Rdestowej w Gdyni i przy ul. Miałki Szlak w Gdańsku sprzedający, głównie z samochodów, nie prowadzą sprzedaży w ramach zarejestrowanej działalności gospodarczej i z tego powodu nie są objęci kontrolami; warunki prowadzenia handlu nie spełniają standardów sanitarnych i ochrony środowiska obowiązujących przy handlu żywnością, sprzedawane produkty nie są oznakowane".

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę