OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Szkocja: wiedzą, co jedzą

20 grudnia 2005

„Wiesz, co jesz” - takie hasło przyświeca szkockim producentom mięsa, którzy walczą o to, by w restauracjach kliencie byli informowani o pochodzeniu zamawianej przez nich wołowiny.

Pierwszy krok został już zrobiony. W tamtejszym ministerstwie rolnictwa lada dzień rozpoczną się konsultacje w sprawie zmiany przepisów.

Takie uregulowania mają już Francuzi i Irlandczycy. Z ankiet przeprowadzanych wśród klientów restauracji wynika, że większość z nich jest przekonana o tym, że podawane jest im krajowe mięso.

Tylko 1/3 klientów dopuszcza myśl, że danie składa się z żywności importowanej. Przedstawiciele szkockiej branży mięsnej mówią, że podobnie jak w sklepie tak i w przypadku gotowych dań klient ma prawo wyboru. Hodowcy są przekonani, że konsumenci gotowi są zapłacić więcej za mięso rodzimej produkcji.


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę