Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Szklanka mleka w placówkach oświatowych.

7 września 2007
KOMUNIKAT PRASOWY
Szklanka mleka w placówkach oświatowych.

Przypominamy, że za pośrednictwem Agencji Rynku Rolnego można skorzystać z unijnego programu Wspólnej Polityki Rolnej „Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych”.

ARR udziela dopłat zatwierdzonym przez Oddziały Terenowe ARR Wnioskodawcom, którzy w czasie roku szkolnego, tj. od września do czerwca (z wyłączeniem ferii i przerw świątecznych), organizują dostawy mleka i przetworów mlecznych do przedszkoli i szkół (z wyłączeniem szkół wyższych).

Wnioskodawcy uczestniczący w programie unijnym – „Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych” mogą także ubiegać się o:
• dopłatę krajową do spożycia mleka i przetworów mlecznych w szkołach podstawowych,
• dofinansowanie ze środków Funduszu Promocji Mleczarstwa do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach i gimnazjach.

Każde dziecko uczęszczające do szkoły podstawowej może otrzymać codziennie 0,25 l:
• mleka bez dodatków smakowych – bezpłatnie
lub
• mleka smakowego, jogurtu naturalnego lub twarogu, twarożku, sera (w ekwiwalencie mleka) – po obniżonych cenach.

Każde dziecko uczęszczające do przedszkola lub gimnazjum może otrzymać codziennie 0,25 l:
• mleka bez dodatków smakowych – po znacznie obniżonej cenie jeżeli mleko jest w kartonikach do 0,25 l lub bezpłatnie jeśli jest ono rozlewane z opakowań większych niż 0,25 l (np. 1 litr)
lub
• mleka smakowego, jogurtu naturalnego lub twarogu, twarożku, sera (w ekwiwalencie mleka) – po obniżonych cenach.

Młodzież uczęszczająca do szkół średnich (liceum, technikum, szkoła zawodowa) może otrzymywać mleko i jego przetwory po obniżonych cenach w ramach dopłaty unijnej.

W ramach programu dopłaty przyznawane są do:
• mleka,
• mleka z dodatkiem smakowym (o zawartości wagowo min. 90% mleka),
• jogurtu naturalnego,
• serów świeżych i przetworzonych (o zawartości tłuszczu co najmniej 40% w suchej masie),
• serów innych niż świeże i przetworzone (o zawartości tłuszczu co najmniej 45% w suchej masie).

Wnioskodawcą może być:
• placówka oświatowa,
• władza działająca w imieniu placówki oświatowej,
• organizacja działająca w imieniu placówki oświatowej,
• dostawca.

Wnioskodawcy zamierzający uczestniczyć w programie są zobowiązani do zarejestrowania się w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców (CRP) prowadzonym przez ARR, a następnie do złożenia – we właściwym oddziale terenowym ARR – wniosku o zatwierdzenie uczestnictwa w programie „Dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych”.

Formularz rejestracyjny oraz wniosek o zatwierdzenie uczestnictwa Wnioskodawcy można składać w ciągu całego roku kalendarzowego.

Formularze oraz „Warunki udzielania dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych” są dostępne:
• w Oddziałach Terenowych ARR
• w Centrali ARR,
• na stronie internetowej www.arr.gov.pl w zakładce „Szklanka mleka”.

Dokumenty należy składać we właściwym dla siedziby wnioskodawcy Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego.

Szczegółowe informacje dotyczące omawianych dopłat można uzyskać w:
• Oddziałach Terenowych ARR
• Telefonicznym Punkcie Informacyjnym ARR (0-22) 661-72-72


Nina Mirgos-Kilanowska
Rzecznik Prasowy Agencji Rynku Rolnego



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę