Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Szklanka mleka

5 stycznia 2016
Program „Szklanka mleka” to jeden z mechanizmów Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej, który obejmuje dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w palcówkach oświatowych.

„Mleko to naturalny pokarm spożywanym przez człowieka od pierwszych dni życia. Dostarcza organizmowi wszystkich najważniejszych składników odżywczych, dlatego tak ważne jest aby nasze dzieci piły je codziennie. W tym roku szkolnym nastąpił wzrost udziału w programie wszystkich rodzajów placówek oświatowych. Najbardziej wzrosła liczba szkół podstawowych - o ok. 137% w stosunku do ubiegłego roku szkolnego, szkół średnich - o ok. 82%, gimnazjów - o ok. 22%, a przedszkoli o ok. 15%. Taka sytuacja bardzo cieszy. To ważne, prozdrowotne działanie skierowane do naszych dzieci i młodzieży” – powiedział, na konferencji prasowej zorganizowanej dziś przez Agencję Rynku Rolnego, podsekretarz stanu Artur Ławniczak.
W roku szkolnym 2007/2008 w programie „Szklanka mleka” uczestniczy:
• ok. 55% dzieci uczęszczających do szkół podstawowych,
• ok. 33% dzieci uczęszczających do przedszkoli,
• ok. 6% dzieci uczęszczających do gimnazjów,
• ok. 15% dzieci uczęszczających do pozostałych placówek oświatowych.
Agencja Rynku Rolnego prognozuje, że w roku szkolnym 2007/2008 wzrost spożycia mleka i przetworów mlecznych przez uczniów wyniesie ok. 50 tys. ton czyli o ok. 255% więcej niż w roku szkolnym 2006/2007.
Dopłatami do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych objęte są; mleko, jogurty z mleka, sery dojrzewające, sery topione, twarogi i twarożki. Każdy uczeń zainteresowanego przedszkola, szkoły podstawowej, gimnazjum oraz szkoły średniej ma prawo do spożycia 0,25 litra dofinansowanego mleka lub jego ekwiwalentu dziennie.
W tym roku uczniowie najchętniej piją mleko białe (ok. 69,7% uczniów), ale sięgają też po mleka smakowe, jogurty i sery.
W Komisji Europejskiej trwają już prace nad zmianami w prawodawstwie UE w zakresie dopłat, które dotyczą m.in. rozszerzenia listy produktów mlecznych do których można stosować dopłaty o fermentowane produkty mleczne z owocami oraz sery z dodatkami smakowymi.
W Polsce program „Szklanka mleka” finansowany jest z trzech źródeł:
• dopłaty unijnej (prognozuje się, że w 2008 r. wyniesie ona ok. 30 mln zł);
• przychodów Agencji Rynku Rolnego, tzw. dopłata krajowa umożliwiająca uczniom w szkołach podstawowych otrzymywanie bezpłatnie mleka bez dodatków smakowych;
• Funduszu Promocji Mleczarstwa, czyli opłat polskiego sektora mleczarskiego w wysokości 0,1 grosza za każdy litr skupionego mleka.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę