Program „Szklanka mleka” to jeden z mechanizmów Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej, który obejmuje dopłaty do spożycia mleka i przetworów mlecznych w palcówkach oświatowych.
„Mleko to naturalny pokarm spożywanym przez człowieka od pierwszych dni życia. Dostarcza organizmowi wszystkich najważniejszych składników odżywczych, dlatego tak ważne jest aby nasze dzieci piły je codziennie. W tym roku szkolnym nastąpił wzrost udziału w programie wszystkich rodzajów placówek oświatowych. Najbardziej wzrosła liczba szkół podstawowych - o ok. 137% w stosunku do ubiegłego roku szkolnego, szkół średnich - o ok. 82%, gimnazjów - o ok. 22%, a przedszkoli o ok. 15%. Taka sytuacja bardzo cieszy. To ważne, prozdrowotne działanie skierowane do naszych dzieci i młodzieży” – powiedział, na konferencji prasowej zorganizowanej dziś przez Agencję Rynku Rolnego, podsekretarz stanu Artur Ławniczak.
W roku szkolnym 2007/2008 w programie „Szklanka mleka” uczestniczy:
• ok. 55% dzieci uczęszczających do szkół podstawowych,
• ok. 33% dzieci uczęszczających do przedszkoli,
• ok. 6% dzieci uczęszczających do gimnazjów,
• ok. 15% dzieci uczęszczających do pozostałych placówek oświatowych.
Agencja Rynku Rolnego prognozuje, że w roku szkolnym 2007/2008 wzrost spożycia mleka i przetworów mlecznych przez uczniów wyniesie ok. 50 tys. ton czyli o ok. 255% więcej niż w roku szkolnym 2006/2007.
Dopłatami do spożycia mleka i przetworów mlecznych w placówkach oświatowych objęte są; mleko, jogurty z mleka, sery dojrzewające, sery topione, twarogi i twarożki. Każdy uczeń zainteresowanego przedszkola, szkoły podstawowej, gimnazjum oraz szkoły średniej ma prawo do spożycia 0,25 litra dofinansowanego mleka lub jego ekwiwalentu dziennie.
W tym roku uczniowie najchętniej piją mleko białe (ok. 69,7% uczniów), ale sięgają też po mleka smakowe, jogurty i sery.
W Komisji Europejskiej trwają już prace nad zmianami w prawodawstwie UE w zakresie dopłat, które dotyczą m.in. rozszerzenia listy produktów mlecznych do których można stosować dopłaty o fermentowane produkty mleczne z owocami oraz sery z dodatkami smakowymi.
W Polsce program „Szklanka mleka” finansowany jest z trzech źródeł:
• dopłaty unijnej (prognozuje się, że w 2008 r. wyniesie ona ok. 30 mln zł);
• przychodów Agencji Rynku Rolnego, tzw. dopłata krajowa umożliwiająca uczniom w szkołach podstawowych otrzymywanie bezpłatnie mleka bez dodatków smakowych;
• Funduszu Promocji Mleczarstwa, czyli opłat polskiego sektora mleczarskiego w wysokości 0,1 grosza za każdy litr skupionego mleka.
9116629
1