Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Szczecin: PIH kontroluje drinki i jedzenie

3 listopada 2003

Potrawy z produktów przeterminowanych do 3 lat, zaniżana zawartość alkoholu w drinkach i fałszowana na fakturach waga serwowanego jedzenia - to nieprawidłowości wykryte przez kontrolerów PIH w zachodniopomorskich pubach i restauracjach.

Kontrolerzy wzięli pod lupę kilkanaście punktów gastronomicznych w Szczecinie, Koszalinie, Międzyzdrojach, Mielnie i Darłowie. Jak sami mówią, po kontroli o mało nie posiwieli.

Inspekcje odbywały się nagle i bez zapowiedzi. Do lokalu przychodził kontroler, udający klienta. Zamawiał np. drinka, a później ujawniał rzeczywisty cel wizyty. Często okazywało się wtedy, że w drinku – np. wódki z sokiem – były śladowe ilości alkoholu.

Ale drinki z zaniżoną zawartością alkoholu to nie jedyne występki ujawnione w punktach gastronomicznych. Często potrawy były przyrządzane z przeterminowanych produktów. Drożdże, masło, tymianek, sól czosnkowa, cynamon - wymienia Wiesław Pucek z zachodniopomorskiej Państwowej Inspekcji Handlowej. Takie oszustwa były karane surowymi mandatami.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę