Sytuacja na światowym rynku mleka w końcu czerwca 2009
13 lipca 2009
W ostatnim tygodniu czerwca nastąpiła wyraźna poprawa sytuacji na europejskim rynku zbytu masła. W Niemczech podrożało ono o ponad 2% w relacji tygodniowej do 238EUR/100 kg, a we Francji o około 1,5% do 222 EUR/100 kg.
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku utrzymały się natomiast na stabilnym poziomie 165-168 USD/t. Podobnie sytuacja kształtuje się w rejonie Oceanii, gdzie w drugiej połowie czerwca masło kierowane na eksport podrożało średnio o 2,7% względem początku miesiąca do około 190 USD/100 kg (136 EUR/100 kg), zaś OMP o niespełna 1% do 145 EUR/100 kg.
Zdaniem ekspertów z FAO oraz OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe - Organizacja Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie) w perspektywie kolejnych
2-3 lat jedynie w przypadku cen masła istnieje potencjał do wzrostu – przeciętnie o około 12%. Ceny pozostałych przetworów mleczarskich mogą zwiększyć się jedynie
w niewielkim stopniu.
O niepewności sytuacji na światowym rynku mleka świadczą wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych organizowanej przez Fonterra na platformie GlobalDairyTrade.
W dniu 1 lipca 2009 średnia ważona cena pełnego mleka w proszku obniżyła się o 3% w stosunku do poprzedniego notowania, w tym dla kontraktu wrześniowego o 8% do
1806 USD/t, kształtując się na poziomie o około 58% niższym, niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Niemniej, w przypadku kontraktów styczeń-marzec notowania
wzrosły o 1,9% do 1849 USD/t.