Jak podaje ,,Puls Biznesu'', sytuacja na rynku wieprzowiny stabilizuje się
Hodowla świń znowu się opłaca - uspokaja branża. Wieprzowina nie zalała rynku, ceny rosną, pogłowie dalej ma spadać.
Jak podaje Puls Biznesu, po ponad dwóch miesiącach od wykrycia w Polsce dwóch przypadków ASF u padłych dzików, sytuacja na rynku wieprzowiny stabilizuje się. Zdaniem analityków, ceny żywca od połowy lutego do pierwszego tygodnia kwietnia utrzymywały się poniżej 5 zł za kilogram, obecnie powróciły do poziomu powyżej 5 zł/kg. Aby uznać sytuacje za ustabilizowana, potrzeba jeszcze, by ceny utrzymały się na tym poziomie przez około 2-3 tygodnie.
Krzysztof Woźnica, prezes ZM Silesia ocenia, że zamknięcie rynku rosyjskiego i krajów trzecich oznacza brak zbytu na tłuszcze, tłuste mięsa, mięsa drobne czy produkty typu nogi, które tam były sprzedawane. Producenci rekompensują sobie straty, podwyższając ceny na inne, bardziej szlachetne mięsa. W efekcie - ceny są nawet wyższe niż przed ASF