Syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy dziś niemal we wszystkich słodzonych produktach - podaje FAKT.pl. Jest tańszy, bo produkowany z kukurydzy. Co więcej, ten rodzaj syropu znajduje się prawie we wszystkich soczkach i serkach dla dzieci. Ale uwaga! Dietetycy ostrzegają, że może prowadzić do cukrzycy i otyłości
Dzieciom staramy się dawać wszystko co najlepsze. Unikamy produktów z cukrem, ale jak się okazuje zamiast tego kupujemy te dosładzane syropem glukozowo-fruktozowym. To poważny błąd!
Bo może zdarzyć się tak, że podając dziecku kanapkę z dżemem, do tego kubek soczku i popularny serek, wtłoczymy w jego małe ciałko sporą dawkę syropu. Przy takim jedzeniu szybko można doprowadzić je do otyłości i cukrzycy. Potwierdzili to już uczeni w Stanach Zjednoczonych, gdzie ten rodzaj syropu uznany został za sprawcę „epidemii” otyłości w tym kraju.
– Syrop może się przyczyniać do wystąpienia cukrzycy typu II, nadwagi czy otyłości. Powoduje też problemy z układem krążenia, a w efekcie i z sercem – potwierdza dietetyk Agata Machalla (24 l.)
Dlatego zanim sięgniemy z półki w sklepie produkt dla dzieci, warto przeczytać, czy w jego składzie nie znajduje się ten składnik. Dietetycy radzą, aby unikać słodzonych produktoów, ale jeśli już mamy do wyboru dżem z cukrem i dżem dosładzany syropem z kukurydzy to lepiej wybrać ten pierwszy.
Tu spotkasz tuczący syrop:
Serki i jogurty
Syrop jest do nich chętnie dodawany, ponieważ jest tańszym zamiennikiem białego cukru. Choć jest mniej kaloryczny, może przyczynić się do cukrzycy i otyłości. Dlaczego? Bo nasz organizm nie jest w stanie go rozłożyć.
Soki i napoje
Na opakowaniach producenci zaznaczają, czy w składzie znajduje się cukier czy syrop. Często są oba składniki. Rada dietetetyków? Unikajmy słodzonych soków!
Dżemy, płatki
Syrop nie krystalizuje się ani nie lepi, jak cukier. Dlatego jest coraz częściej dodawany do dżemów, sztucznych miodów, czy płatków.
5643779
1