Świńskie oszustwo, czyli fałszerstwo najdroższej szynki!
5 stycznia 2016
Producenci iberyjskich szynek z andaluzyjskiego regionu Jabugo - najdroższych i najbardziej cenionych jamonów na świecie - mają problem. Twierdzą, że z ich znakiem jakości jest sprzedawanych dwa razy tyle szynek, niż świń hodowanych w regionie.
Jedna szynka z Jabugo kosztuje średnio 450 euro. Ma nietypowy smak i najwyższą jakość. Jest produkowana z hodowanych z regionie tzw. czarnych świń iberyjskich. Przez dwa miesiące w roku zwierzęta żyją na wolności i są wypasane na wzgórzach porośniętych lasami dębowymii i żywią się żołędziami. Andaluzyjskie Zrzeszenie Organizacji Rolniczych COAG twierdzi, że producenci iberyjskiej szynki padają ofiarą oszustwa. „To jest niemożliwe, żeby co roku produkować milion szynek, a na rynku sprzedawać dwa miliony” - argumentował Mariano Jimenez, reprezentujący producentów z Jabugo.
Sprawę badają władze Andaluzji. W Sewilli znaleziono pierwszy, nielegalny magazyn, w którym było 17 ton fałszywych szynek.