biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Świętokrzyskie smaki

9 kwietnia 2007
Kasza Jaglana Gierczynka’’ „Chleb wiejski konecki”, „Placek spod kamienia”, „Piernik z żytniej mąki”, „Fasola Korczyńska” oraz „Chleb bodzentyński” to  produkty regionalne z Województwa Świętokrzyskiego, które starają się  obecnie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi   o  wpis na Listę Produktów Tradycyjnych, które zaliczane są do dziedzictwa kulinarnego naszego kraju . Produkty te uzyskały już pozytywną opinię Rady ds. Produktu Tradycyjnego i Regionalnego Województwa Świętokrzyskiego, działającą przy Urzędzie Marszałkowskim.

Dotychczas na liście tej znajdują się takie produkty z województwa świętokrzyskiego jak  :wiśnia ze Słupi Nadbrzeżnej, zalewajka świętokrzyska, dzionie rakowskie, ser jabłeczny i konfitura z jarzębiny.
Jak udało się nam dowiedzieć produkty te już wkrótce będą prezentowane na Praskiej Giełdzie Spożywczej bowiem wezmą udział w organizowanej tam w maju wystawie ,,Polskie Smaki’’.






POWIĄZANE

fot, e-mk, ppr.pl Symboliczny marsz europejskiego rolnictwa w sprawie przyszłośc...

Mleko to jeden z najważniejszych składników diety dzieci i młodzieży. Bogate w w...

Pięć największych francuskich sieci handlowych zaapelowało do rządu Françoisa Ba...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę