Kasza Jaglana Gierczynka’’ „Chleb wiejski konecki”, „Placek spod kamienia”, „Piernik z żytniej mąki”, „Fasola Korczyńska” oraz „Chleb bodzentyński” to produkty regionalne z Województwa Świętokrzyskiego, które starają się obecnie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych, które zaliczane są do dziedzictwa kulinarnego naszego kraju . Produkty te uzyskały już pozytywną opinię Rady ds. Produktu Tradycyjnego i Regionalnego Województwa Świętokrzyskiego, działającą przy Urzędzie Marszałkowskim.
Dotychczas na liście tej znajdują się takie produkty z województwa świętokrzyskiego jak :wiśnia ze Słupi Nadbrzeżnej, zalewajka świętokrzyska, dzionie rakowskie, ser jabłeczny i konfitura z jarzębiny.
Jak udało się nam dowiedzieć produkty te już wkrótce będą prezentowane na Praskiej Giełdzie Spożywczej bowiem wezmą udział w organizowanej tam w maju wystawie ,,Polskie Smaki’’.