Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Świętokrzyskie smaki

9 kwietnia 2007
Kasza Jaglana Gierczynka’’ „Chleb wiejski konecki”, „Placek spod kamienia”, „Piernik z żytniej mąki”, „Fasola Korczyńska” oraz „Chleb bodzentyński” to  produkty regionalne z Województwa Świętokrzyskiego, które starają się  obecnie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi   o  wpis na Listę Produktów Tradycyjnych, które zaliczane są do dziedzictwa kulinarnego naszego kraju . Produkty te uzyskały już pozytywną opinię Rady ds. Produktu Tradycyjnego i Regionalnego Województwa Świętokrzyskiego, działającą przy Urzędzie Marszałkowskim.

Dotychczas na liście tej znajdują się takie produkty z województwa świętokrzyskiego jak  :wiśnia ze Słupi Nadbrzeżnej, zalewajka świętokrzyska, dzionie rakowskie, ser jabłeczny i konfitura z jarzębiny.
Jak udało się nam dowiedzieć produkty te już wkrótce będą prezentowane na Praskiej Giełdzie Spożywczej bowiem wezmą udział w organizowanej tam w maju wystawie ,,Polskie Smaki’’.






POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę