Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Świętokrzyskie: mniej rolników, więcej sadowników

5 września 2012
Województwo świętokrzyskie z rolniczego regionu, bazującego na uprawach zboża i ziemniaków, zmienia się w sadowniczo-ogrodniczy - wynika z badań ośrodka doradztwa rolniczego w Modliszewicach. W uprawie moreli, śliw i brzoskwiń jest pierwsze w kraju.
"Trend tworzenia w regionie świętokrzyskim nowych upraw ogrodniczych i sadowniczych widać już od kilku lat. Zauważyliśmy, że najczęściej rolnicy decydują się na warzywnictwo, a potem z warzywnictwa przechodzą na sadownictwo" - poinformowała PAP Elżbieta Krempa z zespołu ds. ogrodnictwa sandomierskiego oddziału Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Inspektorzy porównali swoje obserwacje z zestawieniem wyników dwóch ostatnich spisów rolnych, które potwierdziły, że na przestrzeni 10 lat w regionie świętokrzyskim znacznie zmieniła się struktura upraw. O 6 tys. hektarów więcej jest sadów, a powierzchnia upraw, wynosząca 29 tys. hektarów, daje regionowi trzecie miejsce w kraju.

Dominującym gatunkiem upraw owocowych w regionie są jabłonie - zajmują ponad 58 proc. powierzchni sadów w województwie. Jednak to drzewa pestkowe są specjalizacją świętokrzyskich sadowników. W uprawie śliw, moreli i brzoskwiń świętokrzyskie jest pod względem powierzchni na pierwszym miejscu w Polsce, w uprawie wiśni na drugim, a czereśni na trzecim. Także świętokrzyska truskawka zajmuje znaczące - trzecie - miejsce w uprawach krajowych.

"Ciekawa jest także tendencja do specjalizowania się poszczególnych powiatów w wybranych uprawach. I tak np. powiat kielecki to uprawy truskawek, sandomierski - sadów owocowych, a kazimierski i pińczowski - warzyw korzeniowych i cebuli. Rodzaj upraw jest dostosowany do gatunku ziemi" - wyjaśniła Krempa.

Uprawy warzywnicze w regionie świętokrzyskim od kilku lat zajmują około 11,5 tys. hektarów. Najwięcej uprawia się ogórków - trzecie miejsce w Polsce, marchwi, cebuli i kapusty. Te ostatnie uprawy zajmują po około 1000 hektarów każda i ich powierzchnia co roku się zwiększa.

"Świętokrzyscy ogrodnicy oferują konsumentom zróżnicowane produkty. Wiele z nich, jak szydłowska śliwka, bielińska truskawka czy sandomierskie jabłka są na listach produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Zauważalny jest też wpływ rozwoju ogrodnictwa na promocję turystyczno - rekreacyjną województwa. Przykładem jest choćby turystyczny Sandomierski Szlak Jabłkowy" - podkreśliła Krempa.

W woj. świętokrzyskim użytki rolne maja niecałe 630 tys. hektarów powierzchni. Powierzchnia zasiewów zboża to około 260 tys. hektarów, ziemniaków - 45 tys. hektarów, sadów - 29 tys. hektarów, upraw warzyw gruntowych - 11,5 tys. hektarów, a truskawek - 3,7 tys. hektarów.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę