Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Świętokrzyskie gospodarstwa agroturystyczne nawiązują do tradycji

17 listopada 2011
Zupa z pokrzyw, chleb orkiszowy, ubijanie masła, pokazy kowalstwa czy możliwość spotkania z twórcą ludowym - świętokrzyskie gospodarstwa agroturystyczne przyciągają gości nawiązaniem do tradycji.
"Trzeba się napracować, żeby pozyskać klienta" - uważa Teresa Wąsik, kierująca działem agroturystyki w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Według niej szczególnie poszukiwane walory to wykorzystanie w żywieniu produktów lokalnych. Turyści poszukują gospodarstw, gdzie serwuje się wiejskie jajka, miód z własnej pasieki czy dobry chleb.
Także wiceprezes Świętokrzyskiej Federacji Gospodarstw Agroturystycznych Ewa Borycka uważa, że najbardziej atrakcyjne są gospodarstwa, które wzbogacają swoją ofertę o produkty tradycyjnej kuchni. Zabiegani mieszkańcy miast nie mają czasu na gotowanie, dlatego poszukują miejsc, w których mogą zjeść pracochłonne potrawy i poczuć się "jak na wakacjach u babci".
Przed przyjazdem do pani Elżbiety Kot turyści upewniają się, czy rzeczywiście będą mogli skosztować zupy z pokrzyw. To nie jedyna tradycyjna potrawa serwowana w gospodarstwie agroturystycznym w Nowej Hucie koło Rakowa. Można też spróbować lokalnego specjału - dzionia rakowskiego, czyli kiszki z mięsa, a także nalewek. Mąż pani Elżbiety jest kowalem, więc goście mogą obserwować jego pracę.
Gospodarze nie narzekają na brak gości, a sezon trwa u nich cały rok. Przyjeżdżają nie tylko z całej Polski, ale też z Jordanii, Egiptu, Holandii i Niemiec. 60 proc. turystów odwiedza ich gospodarstwo po raz kolejny lub przyjeżdża z polecenia znajomych.
W tej samej miejscowości gości przyjmuje pani Wisława Jaworska, która przyciąga rękodziełem artystycznym - patchworkiem i malowaniem na drewnie. "Ludzie przyjeżdżają, bo są ciekawi spotkania z twórcą ludowym" - powiedziała PAP twórczyni. Do gospodarstwa położonego w środku lasu przyjeżdżają goście z całej Polski. Ten rok gospodyni ocenia jednak jako gorszy od innych, bo z braku grzybów nie przyjechali do niej miłośnicy grzybobrania.
Z tego samego powodu mniej gości miało jesienią ekologiczne gospodarstwo agroturystyczne w Tarczku. Posiłki tu serwowane gospodyni przygotowuje z ekologicznych owoców i warzyw. Jajka ma od własnych kur, a mleko bierze od sąsiadów. Gospodarstwo to należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, można tu bowiem skosztować potraw tradycyjnych - prazoków, które porównać można do ziemniaczanego pure, zalewajki czy nalewki porzeczkowej. Dzieci mogą u Sokalskich ubić masło, pozbierać jajka, a wkrótce uruchomione zostaną także żarna.
Chleb orkiszowy jest specjalnością gospodarstwa ekoagroturystycznego w Jasieniu, które zachęca turystów do przyjazdu regionalną kuchnią, opartą na własnych produktach rolnictwa ekologicznego. Goście mogą zobaczyć, jak gospodyni wypieka chleb, robi masło, ser, przetwory z warzyw i owoców. Mają też okazję poznać tajniki ekologicznego gospodarowania - zobaczyć stare maszyny rolnicze: młocarnię, żarna, walce młyńskie, sieczkarnię oraz niektóre narzędzia konne.
Nie ma dokładnych danych na temat liczby gospodarstw agroturystycznych w regionie, gdyż nie wszyscy rolnicy je rejestrują, a gminy nie wyróżniają osobno tej kategorii miejsc noclegowych. Według rozeznania przeprowadzonego w tym roku przez Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w województwie są 473 gospodarstwa, oferujące 4513 miejsc noclegowych. Najwięcej gospodarstw - 261 - jest w powiecie kieleckim, który jest powierzchniowo największy i wyjątkowo bogaty w atrakcje turystyczne. Klienci świętokrzyskich gospodarstw to przede wszystkim mieszkańcy Warszawy, Łodzi i Śląska.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę