Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Święto polskiej żywności

3 grudnia 2015
W sobotę 14 czerwca odbędzie się organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 11. Piknik Poznaj Dobrą Żywność, który stał się świętem polskiej żywności.
 W ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przygotowano prezentacje i degustacje polskich produktów wyróżnionych prestiżowym znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” oraz żywności wytwarzanej w krajowych i unijnych systemach jakości, wyrobów tradycyjnych i regionalnych, a także produktów ekologicznych. Na Pikniku będzie można zapoznać się z ofertą wypoczynku na wsi, obejrzeć wystawę historycznych maszyn i urządzeń rolniczych, czy też odwiedzić mini ZOO ze zwierzętami hodowlanymi. Dla najmłodszych gości przygotowano wiele zabaw i gier związanych z żywnością. Udział w wydarzeniu potwierdzili przedstawiciele korpusu dyplomatycznego, świata biznesu i polityki oraz mediów.
W ogrodach SGGW na dorosłych i dzieci oprócz degustacji produktów ze znakiem Poznaj Dobrą Żywność, oczekiwać będą liczne rodzinne atrakcje przygotowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz stowarzyszenia branżowe.
Naturalnie i zdrowo
Krajowa Rada Izb Rolniczych zaprasza na „Piknik owocowo-warzywny”. Na stoisku prowadzona będzie kampania informacyjna promująca walory smakowe oraz znaczenie dietetyczne spożycia owoców i warzyw pochodzących z polskich sadów i pól. Do spróbowania będą znakomite dania owocowo-warzywne przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich oraz przez Monikę Goździalską, uczestniczkę programu MasterChef. Dzieci będą uczestniczyć w licznych animacjach dotyczących owoców i warzyw, natomiast dla rodziców przygotowano konkurs pod tytułem „Sałatka dla Tadka Niejadka”.
Instytut Żywności i Żywienia zaprosi do „Piknikowej Poradni Dietetycznej”, gdzie będzie można skorzystać z porad dietetyków, a w trakcie warsztatów żywieniowych ułożyć prawidłowy jadłospis w oparciu o prezentowane na Pikniku produkty spożywcze. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”, w specjalnie przygotowanej na Piknik scenografii, zaprezentuje ofertę gospodarstw agroturystycznych z różnych regionów Polski. Będzie można uczestniczyć w warsztatach garncarstwa, haftu, wyrobu sera, zielarstwa czy wyplatania koszy.
Polska Izba Mleka w atrakcyjnej formie będzie promować mleko i produkty mleczne w trakcie gier, zabaw i konkursów z nagrodami w postaci mlecznych upominków.
Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych zachęcać będzie do codziennego spożywania polskich owoców i warzyw oraz kasz. Eksperci udzielą porad dietetycznych, w jaki sposób najlepiej wykorzystać te produkty w codziennej diecie. Podpowiedzą rodzicom jak przekonać dzieci do jedzenia kaszy. W ramach ogólnopolskiej kampanii „Lubię Kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” planowane jest bicie rekordu w gotowaniu „kaszotta” – smakowitej kaszy z warzywami.
Agencja Rynku Rolnego przygotowała dla najmłodszych gości Pikniku zabawy i gry edukacyjne zachęcające do jedzenia owoców. Zajęcia te stanowią jeden z elementów działań informacyjno-promocjnych unijnego programu „Owoce w szkole”.
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zaprasza na kiermasz produktów wyróżnionych znakiem „Jakość Tradycja”. W punkcie „świadomego konsumenta” będzie można dowiedzieć się o zasadach nazywania produktów żywnościowych „tradycyjnymi” oraz o czym mówią konsumentowi unijne oznaczenia geograficzne.
Mięsne rozmaitości
Polski Związek Hodowców Koni zaprasza na promocję koniny pod hasłem „Konina Poznaj ten smak”. Na specjalnym stoisku będzie można degustować wyroby z koniny, wziąć udział w konkursach, czy dowiedzieć się o zaletach mięsa końskiego w zrównoważonej w diecie.
Związek „Polskie Mięso” przygotował promocję mięsa wieprzowego produkowanego w systemie jakości PQS. Najmłodsi goście będą mogli poznać tajemnice sztuki cyrkowej – żonglerki, jazdy na monocyklu czy „wirujących talerzy”. Dla gości pikniku degustacje najlepszej polskiej wieprzowiny przygotują Kasia Cichopek oraz mistrz kucharski Marcin Budynek. Eksperci podpowiedzą, co można przyrządzić z wieprzowiny, jakie ma ona walory odżywcze i jak stosować mięso wieprzowe w prawidłowej diecie.
Krajowa Rada Drobiarstwa zaprasza na niesamowity cooking show w polegający na tworzeniu collage z produktów drobiowych. Powstający obraz będzie można obserwować w specjalnie zawieszonym nad miejscem pracy kucharzy lustrze. Dzieci odwiedzający stoisko KRD-IG będą mogły poznać tajemnice przyrządzania smacznych i zdrowych hot-dogów drobiowych z warzywami, zrobić zdjęcia na tle „drobiowej makietki” oraz we wspólnym muzykowaniu na specjalnie na tę okazję przygotowanych glinianych ptaszkach, wykazać się w konkursach znajomością drobiu i rozpoznawania głosów ptaków domowych.
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego wspólnie z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego przygotowała „Przystanek pasibrzucha – mięsna przygoda”, gdzie promowane będzie mięso wołowe. Na „Przystanku Pasibrzucha” w ciekawy i niepowtarzalny sposób eksperci zaprezentować będą bogactwo smakowe i ogromne możliwości wykorzystania mięsa wołowego, łamiąc utarte w kuchni schematy. Zachęcać będą całe rodziny do spędzenia czasu w trakcie wspólnego przyrządzania dań z wołowiny.
Atrakcje dla najmłodszych
Na najmłodszych czekać będzie mnóstwo atrakcji - konkursów, zabaw, gier i animacji oraz nagród – m.in. mini zoo ze zwierzętami hodowlanymi, dmuchane zjeżdżalnie



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę