Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Święto polskiej żywności

3 grudnia 2015
W sobotę 14 czerwca odbędzie się organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 11. Piknik Poznaj Dobrą Żywność, który stał się świętem polskiej żywności.
 W ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przygotowano prezentacje i degustacje polskich produktów wyróżnionych prestiżowym znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” oraz żywności wytwarzanej w krajowych i unijnych systemach jakości, wyrobów tradycyjnych i regionalnych, a także produktów ekologicznych. Na Pikniku będzie można zapoznać się z ofertą wypoczynku na wsi, obejrzeć wystawę historycznych maszyn i urządzeń rolniczych, czy też odwiedzić mini ZOO ze zwierzętami hodowlanymi. Dla najmłodszych gości przygotowano wiele zabaw i gier związanych z żywnością. Udział w wydarzeniu potwierdzili przedstawiciele korpusu dyplomatycznego, świata biznesu i polityki oraz mediów.
W ogrodach SGGW na dorosłych i dzieci oprócz degustacji produktów ze znakiem Poznaj Dobrą Żywność, oczekiwać będą liczne rodzinne atrakcje przygotowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz stowarzyszenia branżowe.
Naturalnie i zdrowo
Krajowa Rada Izb Rolniczych zaprasza na „Piknik owocowo-warzywny”. Na stoisku prowadzona będzie kampania informacyjna promująca walory smakowe oraz znaczenie dietetyczne spożycia owoców i warzyw pochodzących z polskich sadów i pól. Do spróbowania będą znakomite dania owocowo-warzywne przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich oraz przez Monikę Goździalską, uczestniczkę programu MasterChef. Dzieci będą uczestniczyć w licznych animacjach dotyczących owoców i warzyw, natomiast dla rodziców przygotowano konkurs pod tytułem „Sałatka dla Tadka Niejadka”.
Instytut Żywności i Żywienia zaprosi do „Piknikowej Poradni Dietetycznej”, gdzie będzie można skorzystać z porad dietetyków, a w trakcie warsztatów żywieniowych ułożyć prawidłowy jadłospis w oparciu o prezentowane na Pikniku produkty spożywcze. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”, w specjalnie przygotowanej na Piknik scenografii, zaprezentuje ofertę gospodarstw agroturystycznych z różnych regionów Polski. Będzie można uczestniczyć w warsztatach garncarstwa, haftu, wyrobu sera, zielarstwa czy wyplatania koszy.
Polska Izba Mleka w atrakcyjnej formie będzie promować mleko i produkty mleczne w trakcie gier, zabaw i konkursów z nagrodami w postaci mlecznych upominków.
Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych zachęcać będzie do codziennego spożywania polskich owoców i warzyw oraz kasz. Eksperci udzielą porad dietetycznych, w jaki sposób najlepiej wykorzystać te produkty w codziennej diecie. Podpowiedzą rodzicom jak przekonać dzieci do jedzenia kaszy. W ramach ogólnopolskiej kampanii „Lubię Kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” planowane jest bicie rekordu w gotowaniu „kaszotta” – smakowitej kaszy z warzywami.
Agencja Rynku Rolnego przygotowała dla najmłodszych gości Pikniku zabawy i gry edukacyjne zachęcające do jedzenia owoców. Zajęcia te stanowią jeden z elementów działań informacyjno-promocjnych unijnego programu „Owoce w szkole”.
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zaprasza na kiermasz produktów wyróżnionych znakiem „Jakość Tradycja”. W punkcie „świadomego konsumenta” będzie można dowiedzieć się o zasadach nazywania produktów żywnościowych „tradycyjnymi” oraz o czym mówią konsumentowi unijne oznaczenia geograficzne.
Mięsne rozmaitości
Polski Związek Hodowców Koni zaprasza na promocję koniny pod hasłem „Konina Poznaj ten smak”. Na specjalnym stoisku będzie można degustować wyroby z koniny, wziąć udział w konkursach, czy dowiedzieć się o zaletach mięsa końskiego w zrównoważonej w diecie.
Związek „Polskie Mięso” przygotował promocję mięsa wieprzowego produkowanego w systemie jakości PQS. Najmłodsi goście będą mogli poznać tajemnice sztuki cyrkowej – żonglerki, jazdy na monocyklu czy „wirujących talerzy”. Dla gości pikniku degustacje najlepszej polskiej wieprzowiny przygotują Kasia Cichopek oraz mistrz kucharski Marcin Budynek. Eksperci podpowiedzą, co można przyrządzić z wieprzowiny, jakie ma ona walory odżywcze i jak stosować mięso wieprzowe w prawidłowej diecie.
Krajowa Rada Drobiarstwa zaprasza na niesamowity cooking show w polegający na tworzeniu collage z produktów drobiowych. Powstający obraz będzie można obserwować w specjalnie zawieszonym nad miejscem pracy kucharzy lustrze. Dzieci odwiedzający stoisko KRD-IG będą mogły poznać tajemnice przyrządzania smacznych i zdrowych hot-dogów drobiowych z warzywami, zrobić zdjęcia na tle „drobiowej makietki” oraz we wspólnym muzykowaniu na specjalnie na tę okazję przygotowanych glinianych ptaszkach, wykazać się w konkursach znajomością drobiu i rozpoznawania głosów ptaków domowych.
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego wspólnie z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego przygotowała „Przystanek pasibrzucha – mięsna przygoda”, gdzie promowane będzie mięso wołowe. Na „Przystanku Pasibrzucha” w ciekawy i niepowtarzalny sposób eksperci zaprezentować będą bogactwo smakowe i ogromne możliwości wykorzystania mięsa wołowego, łamiąc utarte w kuchni schematy. Zachęcać będą całe rodziny do spędzenia czasu w trakcie wspólnego przyrządzania dań z wołowiny.
Atrakcje dla najmłodszych
Na najmłodszych czekać będzie mnóstwo atrakcji - konkursów, zabaw, gier i animacji oraz nagród – m.in. mini zoo ze zwierzętami hodowlanymi, dmuchane zjeżdżalnie



POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę