Lubuska Izba Rolnicza zaprasza 24 listopad do Muzeum Etnograficznego w Ochlina degustację świątecznych wędlin i wystawę prac warsztatowych uczestniczek projektu ”Sztuka ludowa – narzędzie w ochronie tradycji” .
Celem degustacji będzie propagowanie idei zdrowego żywienia w oparciu o mięso i jego przetwory oraz przypominanie polskich tradycji przetwórstwa mięsa i produkcji wędlin z wieprzowiny. Tradycyjne smaki polskich wędlin to duży atut naszej żywności, promujemy portal wieprzopedia.pl „Smaki polskie – polska tradycja”.
Wystawa stroików świątecznych, świec z wosku pszczelego oraz prac ozdobionych techniką decoupage to dzieła pań z obszarów wiejskich po warsztatach z rękodzieła organizowanych przez LIR. Celem jest zachowanie dziedzictwa wsi dla kultury ludowej a techniki produkcji pamiątek z różnych eko- materiałów (tkanina, papier, drewno, wosk pszczeli, gałązki, itp.)m – informuje Małgorzata Pałys, dyrektor Biura Lubuskiej Izby Rolniczej.
Degustacja oraz wystawa prac będzie połączona z imprezą plenerową „Idą święta – Św. Katarzyna adwent rozpoczyna”, w trakcie, której zaprezentowane zostaną tradycje związane z przygotowaniem świąt.
- Adwent to szczególny czas oczekiwania na Boże Narodzenie, w plenerze skansenowskiej wsi będzie można uczestniczyć w warsztatach tradycyjnych ozdób choinkowych, światów, malowania bombek, wykonywania świątecznych stroików, lepienia pierogów, pieczenia pierników, robienia lalek i ozdób szmacianych. Będzie można także próbować świątecznych wędlin i innych potraw, aby poczuć smak zbliżających się świąt. W trakcie imprezy odbędzie się również koncert uczniów Państwowej Szkoły Muzycznej w Zielonej Górze i spektakl „Wigilijne impresje teatralne” – oparty na „Pastorałkach” Tytusa Czyżewskiego w reżyserii Małgorzaty Wower. Będzie można także obejrzeć płaskorzeźbę „Rejtan Przestroga” dłuta Jana Papiny i porozmawiać z autorem – dodaje Małgorzata Pałys.