Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Święta Katarzyna adwent rozpoczyna

5 stycznia 2016
Lubuska  Izba Rolnicza zaprasza  24 listopad do Muzeum Etnograficznego w Ochlina degustację świątecznych wędlin i wystawę prac warsztatowych uczestniczek projektu ”Sztuka ludowa – narzędzie w ochronie tradycji” .
 Celem  degustacji  będzie  propagowanie idei zdrowego żywienia w oparciu o mięso i jego przetwory oraz przypominanie polskich tradycji przetwórstwa mięsa i produkcji wędlin z wieprzowiny. Tradycyjne smaki polskich wędlin to duży atut naszej żywności, promujemy portal wieprzopedia.pl „Smaki polskie – polska tradycja”.
 Wystawa stroików świątecznych, świec z wosku pszczelego oraz prac ozdobionych techniką decoupage to dzieła pań z obszarów wiejskich po warsztatach z rękodzieła organizowanych przez LIR. Celem  jest zachowanie dziedzictwa wsi dla kultury ludowej a techniki produkcji pamiątek z różnych eko- materiałów (tkanina, papier, drewno, wosk pszczeli, gałązki, itp.)m – informuje Małgorzata Pałys, dyrektor Biura Lubuskiej Izby Rolniczej.
Degustacja oraz wystawa prac będzie połączona z imprezą plenerową „Idą święta – Św. Katarzyna adwent rozpoczyna”, w trakcie, której zaprezentowane zostaną tradycje związane z przygotowaniem świąt.
- Adwent to szczególny czas oczekiwania na Boże Narodzenie, w plenerze skansenowskiej wsi będzie można uczestniczyć w warsztatach tradycyjnych ozdób choinkowych, światów, malowania bombek, wykonywania świątecznych stroików, lepienia pierogów, pieczenia pierników, robienia lalek i ozdób szmacianych. Będzie można także próbować świątecznych wędlin i innych potraw, aby poczuć smak zbliżających się świąt. W trakcie imprezy odbędzie się również koncert uczniów Państwowej Szkoły Muzycznej w Zielonej Górze i spektakl  „Wigilijne impresje teatralne” – oparty na  „Pastorałkach” Tytusa Czyżewskiego w reżyserii Małgorzaty Wower. Będzie można także obejrzeć płaskorzeźbę „Rejtan Przestroga” dłuta Jana Papiny i porozmawiać z autorem – dodaje Małgorzata Pałys.


POWIĄZANE

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...

Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski przekazał 18.11.2024 pod...

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są niezbędne dla naszego zdrowia, a ich supleme...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę