Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Światowy rynek mleka jest stabilny

17 lutego 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że wraz z rozpoczęciem 2012 r. sytuacja na światowym rynku mleka zaczęła się stabilizować. Po trwających nieprzerwanie przez całe II półrocze 2011 r. spadkach, w styczniu br. średnie ceny przetworów mleczarskich dość istotnie wzrosły, co obrazuje m.in. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks globalnych cen artykułów mlecznych (OMP, PMP, masło, sery i kazeiny). W ubiegłym miesiącu zwiększył się on wobec grudnia ub. r. o około 2,5 proc. (5 punktów) i ukształtował na poziomie 206,8 pkt. Oznacza to, że w styczniu ceny monitorowane przez FAO były o prawie 107 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.

Wzrost wartości indeksu odzwierciedla przede wszystkim podwyżki cen masła i serów, podczas gdy zarówno mleko w proszku, jak i kazeiny nieznacznie potaniały.
Warto zwrócić uwagę, że w ubiegłym roku indeks ukształtował się na najwyższym w całej swojej historii poziomie 220,5 punktów.
Wiele wskazuje na to, że w 2012 r. sytuacja na rynku mleka może być dość zrównoważona. Według prognoz USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) produkcja mleka w Nowej Zelandii zwiększy się o około 2 proc. w relacji rocznej, wobec 9 proc. odnotowanych w 2011 roku. W Unii Europejskiej szacunki wskazują na około 1 proc. przyrost (2 proc. w ubiegłym roku), podobnie jak w Stanach Zjednoczonych.
Przy słabnącej dynamice wzrostu podaży mleka, kształtowanie się cen przetworów mleczarskich będzie w dużym stopniu zdeterminowane sytuacją gospodarczą na świecie. Ta z kolei jest powiązana z problemami z zadłużeniem w krajach Unii, co między innymi będzie miało wpływ na utrzymanie, bądź nie, wysokiego tempa wzrostu w Chinach. Jest to o tyle ważne, że prognozowane na 2012 r. zwiększenie popytu na pełne mleko w proszku będzie przede wszystkim generowane przez wzrost importu przez Chiny (o 7 proc.).
Według prognoz USDA w bieżącym roku będzie rósł także popyt na sery. Wzrost konsumpcji przewidywany jest głównie w krajach Unii oraz w USA, niemniej zwiększać ma się także eksport ze Wspólnoty - o około 3 proc. wobec ubiegłego roku. Jednak według naszej opinii, przy silniejszym niż obecnie się prognozuje osłabieniu gospodarczym na świecie, oczekiwanie te mogą być nieco zawyżone.
Jeżeli chodzi o odtłuszczone mleko w proszku, to tu przewidywania są najmniej optymistyczne. Według USDA w 2012 r. eksport tego produktu z UE i USA spadnie - odpowiednio o 7 proc. i 8 proc. w relacji rocznej. W Unii wzrost produkcji OMP zostanie wchłonięty przez rynek wewnętrzny, natomiast w Stanach Zjednoczonych prawdopodobnie nadwyżki mleka zostaną przeznaczone na produkcję serów.



POWIĄZANE

Kawały, będące jedną z najbardziej uniwersalnych form dowcipu, od wieków pełnią ...

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę