Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Światowe ceny żywności są stabilne

3 grudnia 2015
Indeks cen żywności FAO od października 2012 r. wykazuje lekką tendencję spadkową. W styczniu br. jego wartość indeksu spadła o 0, 2 proc., w lutym - o 0, 12 proc. Na jego wartość wpłynęły spadki cen cukru i zbóż - wynika z danych FAO.

Zdrożały natomiast przetwory mleczne, a ceny mięsa i olejów były stabilne - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa powołując się na dane Światowej Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Indeks cen żywności FAO mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych.

O ok. 3 proc. spadły ceny cukru. Zniżka ta związana jest z oczekiwaną dużą nadwyżką produkcji w skali globalnej i wysoką podażą eksportową w sezonie 2012/13 (październik - wrzesień) zwłaszcza w Brazylii i Tajlandii. Ponadto przewidywana jest wyższa produkcja cukru w krajach, które zazwyczaj go importują, co ogranicza ich potrzebę sprowadzania tego produktu z międzynarodowych rynków - wyjaśnia FAPA.

O 1 proc. spadły ceny zbóż. Zniżka jest odzwierciedleniem spadku cen pszenicy i w mniejszym stopniu kukurydzy. Nieznacznie ( o 0,4 proc.) podrożały ceny produktów oleistych, głównie za sprawą wzrostu ceny oleju palmowego z powodu spodziewanego sezonowego zmniejszenia produkcji i redukcji zapasów.

Wahały się natomiast ceny mięsa. Nieznacznie spadły ceny drobiu, podrożała za to wieprzowina, a ceny innych gatunków mięsa były stabilne. W lutym br. podrożały przetwory mleczne - o 2,4 proc.

W lutym 2013 r. indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 210,2 punktu, i był o 2,43 proc. niższy niż w rok wcześniej, kiedy to znalazł się na poziomie 215,4 punktu. Średnia wartość tego indeksu za 2 miesiące bieżącego roku jest o ok. 1,8 proc. niższa niż w analogicznym okresie 2012 r.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO wzrósł już po raz siódmy z rzędu i w lutym 2013 r. osiągnął poziom 203 punktów. Wzrost cen związany jest z gorącą i suchą pogodą w Oceanii, która zahamowała produkcję mleka w tym rejonie. Ograniczenie dostaw produktów mlecznych z Australii i Oceanii, a z drugiej strony silny popyt światowy sprawia, że ceny wszystkich produktów mleczarskich, a w szczególności masła i mleka w proszku rosną.

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, mleka w proszku, serów oraz kazeiny.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę