FAMMU/FAPA podaje, że po obserwowanej w marcu 2012 roku względnej stabilizacji indeksu cen żywności FAO, który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych, w kwietniu bieżącego roku odnotowano jego zniżkę, kolejny spadek nastąpił w maju.
Zaistniałe zjawisko związane jest z tym, że w ubiegłym miesiącu odnotowano znaczne spadki cen przetworów mlecznych (-12%), cukru (-9%) oraz produktów oleistych (-6,8%). Nieco mniej dynamicznie zniżkowały ceny zbóż (niespełna -1%). Spadki zaobserwowano nawet w przypadku cen artykułów mięsnych, które miesiąc wcześniej osiągnęły rekordowy poziom (180 punktów). Światowe zniżki cen żywności tłumaczone są dużą dostępnością produktów, niepewną sytuacją ekonomiczną i umacniającym się kursem dolara amerykańskiego.
W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 203,9 punktów, (213 w kwietniu 2012 r.) i był o 12% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 231,6 punktów. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w analizowanym okresie odnotował kolejny spadek w maju osiągnął poziom 164,1 punktów. Zniżka była przede wszystkim następstwem malejących cen serów i masła, w mniejszym stopniu odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), podczas gdy ceny proszku pełnotłustego nieznacznie wzrosły, ze względu na malejące zasoby tego produktu w Europie. Obserwowany spadkowy trend światowych cen artykułów mleczarskich odzwierciedla znaczny wzrost produkcji, zwłaszcza w Oceanii i Ameryce Południowej, ale także w Azji i Europie.
Na uwagę zasługuje również fakt, że odnotowana w maju wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO jest najniższa od października 2009 r. Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.