Zdaniem analityków Banku Gospodarki Żywnościowej, w najbliższych latach światowa produkcja mięsa będzie przyrastać wolniej niż w ostatniej dekadzie.
W lipcu br. został opublikowany raport dotyczący perspektyw dla światowych rynków rolnych w latach 2012-2021 OECD-FAO Agricultural Outlook 2012-2021.
Według autorów raportu, w najbliższych latach światowa produkcja mięsa będzie przyrastać wolniej niż w ostatniej dekadzie. Prognozuje się, że do 2021 roku średnioroczna stopa wzrostu wyniesie 1,8 proc. wobec 2,2 proc. w poprzednim dziesięcioleciu.
Wyhamowanie dynamiki będzie przede wszystkim wynikiem słabszego - w porównaniu do lat wcześniejszych - wzrostu produkcji mięsa w Brazylii i Argentynie. Znacząco wyhamuje również wzrost produkcji mięsa w Rosji, w wyniku przystąpienia tego kraju do Światowej Organizacji Handlu (WTO).
Najszybciej będzie przyrastać światowa produkcja drobiu; średniorocznie o 2,2 proc. Najprawdopodobniej ta kategoria w 2021 roku będzie miała największy udział w strukturze globalnej produkcji mięsa, wyprzedzając wieprzowinę.
Światowa produkcja wołowiny, która w ostatnich latach kształtowała się na stosunkowo stabilnym poziomie, do 2021 roku będzie zwiększać się o 1,8 proc. przeciętnie każdego roku. Dla porównania, w ostatniej dekadzie średnioroczne tempo wzrostu produkcji tej kategorii wyniosło 1,2 proc.
Stosunkowo najwolniej będzie przyrastać globalna produkcja wieprzowiny, w tempie 1,4 proc. średniorocznie.