Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Światowa produkcja drobiu większa niż wieprzowiny

3 grudnia 2015
W 2013 r. po raz pierwszy produkcja drobiu na świecie była większa niż produkcja wieprzowy i taka tendencja utrzyma się w kolejnych latach - uważa Danuta Zawadzka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Udział drobiu w produkcji mięsa w ubiegłym roku wyniósł 37 proc., podczas gdy wieprzowiny - 35 proc. Podobnie sytuacja wygląda w Polsce - poinformowała ekspertka podczas niedawnego seminarium dotyczącego sytuacji w branży mięsnej.
W 2013 r. produkcja drobiu w naszym kraju wyniosła 1 mln 685 tys. ton (45 proc.), podczas gdy wieprzowiny - 1 mln 524 tys. ton (44 proc.). Taka tendencja utrzyma się ze względu na to, że drób jest tańszym mięsem i chętniej kupowanym przez konsumentów - dodała.
Szacuje się, że w 2014 r. produkcja mięsa wieprzowego na świecie zwiększy się o 1,1 proc. i wyniesie ok. 110 mln ton. Produkcja tego mięsa najwięcej wzrośnie w Rosji (o ponad 8 proc.), w Chinach - o 2,8 proc., a w Brazylii o 3 proc. Największe znaczenie ma produkcja wieprzowiny w Chinach, która stanowi 51 proc. całej światowej produkcji.
Największym eksporterem wieprzowiny są Stany Zjednoczone i Unia Europejska. W tym roku jednak wywóz mięsa z obu tych regionów spadnie. Według szacunków, tym roku z UE trafi o ok. 10 proc. mniej wieprzowiny niż rok wcześniej, mniej wywiozą też Stany Zjednoczone z powodu występującego tam wirusa epidemicznej biegunki świń. Skorzysta na tym Brazylia, która zwiększy swój eksport o 15 proc. Dodatkowo sprzyja eksportowi deprecjacja kursu dolara brazylijskiego - dodała ekspertka.
93 proc. światowego eksportu wieprzowiny pochodzi z USA, UE, Kanady, Brazylii i Chin.
Obecnie dla Polski najważniejszy jest rynek Unii. Zmniejszenie wywozu wieprzowiny z UE określa ceny unijne, a te z kolei mają bardzo duży wpływ na ceny wieprzowiny w naszym kraju. Spadek eksportu wieprzowiny z UE (o 9 proc.) w pierwszym kwartale tego roku jest wynikiem znacznego zmniejszenia wywozu do Rosji (o ponad 70 proc.) i na Ukrainę (o ponad 50 proc.). Natomiast więcej mięsa sprzedano do Korei, Japonii i Hongkongu.
Największym importerami wieprzowiny są: Japonia, Chiny, Meksyk, Rosja i Hongkong, gdzie trafia ok. 60 proc. całego importu. W tym roku prognozowany jest spadek importu, najbardziej zmniejszy się on do Rosji. Zdaniem Zawadzkiej mniejsze zakupy przez Rosję zostaną pokryte przez wzrost własnej produkcji wieprzowiny, a reszta brakującego mięso zostanie dokupiona w Brazylii.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę