Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w październiku br. światowe ceny przetworów mleczarskich pozostawały w trendzie wzrostowym. Według danych USDA największe zmiany odnotowano w odniesieniu do masła, które w ciągu miesiąca podrożało średnio o około 3 proc., w tym w USA - o około 5 proc. do 4226 USD/t.
W portach Oceanii ceny masła zwiększyły się o około 2 proc. do 3250 USD/t. Co ciekawe, już od lipca br. produkt ten w przypadku sprzedaży przez Nową Zelandię (czołowego eksportera masła), jest tańszy od odtłuszczonego mleka w proszku. W Stanach Zjednoczonych oraz krajach UE-27 ceny masła są nadal od kilkunastu do kilkudziesięciu procent wyższe, niż ceny OMP.
W ubiegłym miesiącu zwiększyły się także średnie ceny mleka odtłuszczonego - od 1 proc. (do 3519 USD/t) w krajach Unii do 6 proc. m/m (do 3227 USD/t) w USA. Pełne mleko w proszku podrożało w USA (o 6 proc. do 3819 USD/t) i Oceanii (o 3 proc. do 3300 USD/t), potaniało zaś w UE - o ponad 9 proc. do 3519 USD/tonę.